Dramatisk ökning av månggiften – Skatteverket vill ändra lagstiftningen
SVERIGE Månggifte är olagligt i Sverige men erkänns idag om det var giltigt i det land där det ingicks. Det vill Skatteverket ändra på efter att ha tagit fram en rapport som visar omfattningen av fenomenet.
Skatteverket föreslår att reglerna för hur månggifte ska hanteras ändras, så att äktenskapen inte godkänns även om de är ingångna innan personerna fick anknytning till Sverige.
– Vi vill att det ska vara en konsekvent hantering, för det leder till ett förtroendetapp när man inte förstår hur regleringen hänger ihop. Att det kan vara till och med straffbart på ena hållet, och det kan vara tillåtet enligt den andra regleringen, säger Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, till Nyheter Idag.
– Det ska inte vara möjligt att registrera månggifte i folkbokföringen, säger han om myndighetens förslag.
Ska tillsättas utredning
Det är politikerna som måste bestämma om en ändring av lagstiftningen, och Tobias Wijk tror att förslaget har goda chanser att gå igenom. Det finns en pågående utredning gällande barn och tvångsäktenskap, och Skatteverket vill att den får ett utvidgat uppdrag som även omfattar månggifte. Där kan det också bestämmas om tidigare registrerade månggiften ska omprövas.
Migrationsminister Heléne Fritzon har aviserat att hon vill se skärpt lagstiftning och att regeringen kommer att tillsätta en utredning om saken.
Flest månggiften bland syrier och somalier
Enligt Skatteverkets rapport är 307 personer – ungefär lika många män som kvinnor – folkbokförda i Sverige som bedöms vara i äkta månggiftesrelationer. Antalet har ökat dramatiskt på senare år, särskilt under 2016, på grund av den ökade invandringen från länder där månggifte är tillåtet.
Syrier och somalier är de två grupper där flest månggiften har registrerats. På tredje och fjärde plats kommer Afghanistan och Pakistan.
Läs även: Islamolog och debattör: ”Tillåt månggifte i Sverige!”