Aftonbladets granskning visar: 99 av 112 gruppvåldtäktsmän har utländsk bakgrund

Foto: Flickr
  • Måndag 7 maj 2018 2018-05-07
E-post

SVERIGE I mars gjorde Expressen en granskning av gruppvåldtäkterna, och fann att 40 av 43 gärningsmän hade invandrarbakgrund. Nu har Aftonbladet gjort en liknande kartläggning, med snarlikt resultat.

Av de 112 gärningsmän som Aftonbladet har kartlagt, i 58 domar sedan juli 2012, är 82 födda i ett land utanför Europa. Endast 13 är födda i Sverige med två svenskfödda föräldrar. Det innebär att 99 av 112 förövare, 88 procent, har utländsk bakgrund.

Det vanligaste medborgarskapslandet är Sverige (41), följt av Afghanistan (25), Irak (9) och Somalia (7).

Experter som Aftonbladet talar med är inte förvånade.

– Tröskeln till övergrepp kan vara lägre för en utlandsfödd, ett kvinnoförakt man bär med sig och som stöttas upp i ett kompisgäng som tolkar kvinnor som sexuellt tillgängliga när de rör sig ute, säger Christian Diesen, professor i straffrätt.

– Jag ifrågasätter inte att det är en tydlig överrepresentation. Att det finns kulturella skillnader utesluter jag inte. Men hur mycket spelar det in? Det är nog mycket få kulturer som tillåter den typen av beteende, säger Henrik Tham, professor emeritus i kriminologi.

”Diskrimineras av rättssystemet”

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, menar dock att överrepresentationen inte har något med kultur att göra:

– Det finns en faktisk överrepresentation av invandrare i brottsstatistiken och det beror i huvudsak på de förhållanden de lever under i Sverige, som klassförhållanden. En ytterligare faktor som kan förklara en liten del av den överrepresentation som finns är att de diskrimineras på olika sätt av rättssystemet och man kan inte utesluta att polisen är mer benägen att utreda brotten.

Aftonbladet har också funnit att sju av tio förövare var unga, mellan 15 och 20 år, och att det är vanligt att målsäganden känner åtminstone en av gärningsmännen och har litat på honom. En typisk situation är att de är på fest tillsammans och har druckit alkohol.

Samtidigt visar granskningen att antalet gruppvåldtäktsdomar har mer än fördubblats på fyra år, vilket kan ha att göra med en lagändring från 2013 där formuleringen ”hjälplöst tillstånd” ersattes av ”särskilt utsatt situation”. Det öppnade för att fler situationer kunde betraktas som våldtäkt.

Läs även: Afghaner fälls för brutal gruppvåldtäkt – döms till ungdomsvård

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag