40 av 43 gärningsmän har invandrarbakgrund – Expressen granskar gruppvåldtäkterna

Genrebild.
  • Tisdag 20 mar 2018 2018-03-20
E-post 5038

SVERIGE När Expressen gör en kartläggning av gruppvåldtäkter kommer kvällstidningen fram till att de allra flesta gärningsmän har invandrarbakgrund.

Fittjafallet, där fem män friades för en misstänkt gruppvåldtäkt, fick stor uppmärksamhet och gjorde många upprörda. Av den anledningen har Expressen valt att göra en granskning av gruppvåldtäkter, och har valt ut 32 fall som har lett till dom under 2016–2017.

Kvällstidningens kartläggning omfattar 43 dömda män – och en övervägande majoritet av dem är födda utomlands eller i Sverige av två utländska föräldrar.

En av de män som Expressen tar upp som exempel är den 44-årige palestiniern Adam Al-Zawatia som kom till Sverige 2002. Han slog en kvinna blodig och tvingade henne att utföra oralsex på honom. Hans vän anslöt sig också till gärningen.

Al-Zawatia dömdes till fängelse och utvisning för att ha varit drivande i en våldtäkt, men har gått under jorden och är nu efterlyst.

– Jag vet inte var han är. Även om jag skulle veta det skulle jag inte säga det, säger hans försvarsadvokat Magnus Müchler.

Festfixare filmade

De flesta av gruppvåldtäktsmännen är unga – i snitt 21 år. Men det finns också väletablerade undantag. I Expressens kartläggning finns exempelvis en krögare med fem krogar i Göteborg. En annan är festfixare i samma stad – och han filmade när krögaren våldtog två minderåriga flickor som de bjudit på kokain och alkohol.

Expressen konstaterar att det är många med invandrarbakgrund bland de kartlagda gärningsmännen – 40 av 43 är antingen födda utomlands eller i Sverige med invandrade föräldrar. Men det ska inta tas som intäkt för att invandrarbakgrunden i sig har någon betydelse, enligt Niklas Långström, professor och analytiker vid Rättsmedicinalverket.

– Fler personer, fortfarande dock en minoritet av samtliga i invandrargruppen, har riskfaktorer som ökar risken för utagerande oavsett om man är invandrare eller ej. Det handlar exempelvis om antisociala attityder, bristande känsloreglering och kriminella kamrater, säger han till Expressen.

Fem gånger vanligare

Brottsförebyggande rådet (Brå) har inte gjort någon studie på invandrares brottslighet sedan 2005. Då var Stina Holmberg, idag utrednings- och forskningsråd på Brå, en av författarna. Hon är inte förvånad över siffrorna som då visade på att utlandsfödda var fem gånger vanligare att bli misstänkta för våldtäkt än de som var födda i Sverige med två svenska föräldrar.

Men enligt Holmberg är inte en ny studie vad som behövs mest just nu.

– Jag förstår absolut argumentet att man borde göra om studien och det är inte omöjligt att det blir så. Själv så tror jag att det räcker med de studier som finns. Det viktiga är att man sätter i gång ett integreringsarbete för att få de unga killar som anlänt hur det svenska samhället ser ut och fungerar.

Hon fortsätter med att relativisera våldtäkterna:

– Det är klart vanligare bland unga invandrarkillar men det är en försvinnande liten del av alla som begår den här typen av brott. De 43 som dömts kan ställas i relation till de 163 000 personer som sökte asyl i Sverige under rekordåret 2015.

Läs även: Gruppvåldtäktsmän är brottsoffer säger SVT, socialtjänst och polis: Nu tokrasar Joakim Lamotte

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag