Afghaner fälls för brutal gruppvåldtäkt – döms till ungdomsvård

Genrebild.
  • Onsdag 25 apr 2018 2018-04-25
E-post 3000

KALMAR Tidningen Östra Småland rapporterar att två afghaner har dömts för en brutal gruppvåldtäkt i september förra året. På grund av deras ålder döms de till sluten ungdomsvård i 11 respektive 14 månader.

Kvinnan i 40-årsåldern var på väg hem ensam från en fest när hon stötte på tre unga män. De var påstridiga och blev till slut våldsamma. Kvinnan försökte komma undan men kastades på marken och utsattes för en brutala våldtäkt. Under tiden tog en av männen bilder på henne.

Kvinnans partner larmade polisen som hittade henne men inte gärningsmännen. Hon togs till sjukhus där dna-spår kunde säkras. Hon gav också signalement på gärningsmännen vilket fick polisen att misstänka att de kom från ett närliggande hvb-hem för ensamkommande.

Åklagaren begärde då ut uppgifter om de boende, men fick nej av kommunen. Istället kunde man få ut uppgifterna från Migrationsverket, och två män från Afghanistan greps i februari.

Eftersom tingsrätten bedömer att båda är under 18 år får de ett mycket mildare straff än om de var vuxna. Minimistraffet för grov våldtäkt är fyra års fängelse, men de får alltså sluten ungdomsvård i 11 respektive 14 månader istället. De ska också utvisas efter avtjänat straff.

De två afghanerna har förnekat brott och hävdade till en början att de inte ens var på platsen. När dna-bevisningen kom fram uppgav de istället att kvinnan frivilligt var med på samlaget.

Den tredje gärningsmannen har inte påträffats och de två dömda afghanerna vägrar uppge hans identitet.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden och ta del av hela domen!

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag