Isabelle Eriksson: Lööf, Ersson och andra profiler – det minns vi från 2018

Foto: Facebook/Nyheter Idag
  • Måndag 31 dec 2018 2018-12-31
E-post 1833

DEBATT 2018 var ett år att minnas. För allt det goda – de polska brandmännen som kom till vår hjälp. För allt det onda – som Marockodådet. Och för allt vansinnigt, konstigt och skruvat – som gymnasieamnestin, Greta Thunberg och Elin Ersson. Isabelle Eriksson (MED) har listat några av de minnesvärda saker som hon tycker sticker ut.

1. Årets hjältar – polska brandmännen

Det var i somras i samband med skogsbränderna som Polen skickade två kompletta brandstyrkor med 44 brandfordon samt 139 brandmän för att hjälpa till med brandsläckningsarbetet. Även andra länder bidrog, som Tyskland, Frankrike, Litauen och Norge. Bränderna orsakade stora skador och härjade framförallt i mellersta Sverige.

2. Årets narcissist – Annie Lööf

Annie Lööf röstade ned såväl Stefan Lövfen som sin egen statsministerkandidat Ulf Kristersson i statsministeromröstningarna. Annie säger att hon aldrig någonsin vill göra sig beroende av Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet, men faktum är att hon redan varit det när hon styrde tillsammans med Fredrik Reinfeldt 2010. Dessutom märkligt att rösta ned Ulf med tanke på tröjvalet..

null

null

3. Årets mest ogenomtänkta riksdagsbeslut – gymnasieamnestin

Amnestin, eller gymnasielagen, innebar att 9 000 afghanska män fick möjligheten att stanna och studera på gymnasiet i Sverige trots att många inte hade skyddsskäl och fått avslag på sin asylansökan. Lagrådet riktade stark kritik och menade att lagen stred mot alla rättsliga principer på området. Endast ett fåtal procent klarar gymnasiet med godkända betyg.

4. Årets rookie på pk-himlen – Elin Ersson

21-åriga Elin Ersson skapade världsrubriker då hon genom sitt agerande förhindrade ett plan från att lyfta från Landvetter. Syftet var att stoppa utvisningen av en afghan till Afghanistan. Men fel afghan ”räddades” från utvisning. I stället för den av Ersson tänkte afghanen (denne hade Kriminalvården strategiskt kört till en annan flygplats) så stoppades – tillfälligt – utvisningen av en 52-årig afghan dömd för misshandel. Dessutom hade mannen i förhör uppgett att han ville tillbaka till Afghanistan – ridå. Elin Erssons motivering var att han skulle skickas till döden. Detta resulterade i att hon i oktober åtalades för brott mot luftfartslagen. Fortsättning följer.

Läs mer: Nyheter Idag avslöjar: Elin Ersson stoppade utvisning av hustrumisshandlare som VILLE skickas hem

5. Årets Jesus-efterträdare – Greta Thunberg

Operasångerskan Malena Ernmans dotter, Greta Thunberg, har sittstrejkat utanför Riksdagen varje fredag sedan skolstarten för att politikerna ska agera för klimatet och minska utsläppen. Många har hyllat henne för sitt engagemang och Svenska kyrkan i Limhamn gick så långt att man utnämnde henne till Jesus efterträdare.

6. Årets valaffisch – Liberalernas affisch ”mot extremism”

Liberalernas valaffisch skapade en följetong i media angående budskapet ”Mot extremism”. Kristdemokraten Jessica Schedvin menade att det kunde tolkas som att vi går mot extremism. Flera tolkade det även precis som Jessica att vi går mot mer extremism snarare än är emot extremism. Jan Björklunds affisch tillsammans med Annie Lööfs blev dessutom inte så passande i kombination…

7. Årets myndighetsflopp – Jämställdhetsmyndigheten

Den myndighet som hade till uppgift att arbeta med jämställdhet i Sverige verkade vara den minst jämställda i landet. Ledningsgruppen bestod fram till november i år av bara kvinnor och alla avdelningschefer liksom generaldirektören. Nu verkar det dock som att de tagit till sig av kritiken och åtminstone tagit in en man i ledningsgruppen strax före nedläggning. För det är ju så att myndigheten ska läggas ner i och med att M och KD budgeten gått igenom (ett utmärkt skäl för nerläggning hittar du i nästa punkt). Underbart är kort. Hejdå.

8. Årets mest galna slogan – ”Mens ska ut ur trosan, in i offentligheten”!

Föreningen ”Mensen” forum för menstruation fick en halv miljon kronor av skattebetalarnas pengar från Jämställdhetsmyndigheten för att menscertifiera arbetsplatser.
Certifieringen innebar att ”identifiera fysiska och psykiska upplevelser av när, hur och varför obekväma och kränkande mensrelaterade situationer uppstår”.

9. Årets omskrivning – SVT

Två skandinaviska kvinnor blev brutalt halshuggna i mitten på december när de var på vandringssemester i Marocko. SVT rapporterade initialt om detta men formulerade det som ”att tjejerna fått knivskador på sina halsar”. Kvinnorna hittades mördade den 17 december. En vecka senare, när de flesta medier rapporterat att kvinnorna blivit halshuggna och skändade, framhärdade SVT:s reporter Diamant Salihu i ett inslag 24 december att det handlade om ”knivskador”.

10. Årets tweet – Teodor Koistinen

”Borgerliga partier beter sig mer och mer som frisläppta minkar, helt oförmögna att hantera den plötsliga frihet en kollapsad socialdemokrati innebär. Några av dem har till och med sprungit tillbaka till sina burar i väntan på att bli inlåsta i trygghet igen”.

 

11. Årets mediala fixering – Trump

Svenska medier skrev mer om Donald Trump än om Ulf Kristersson och Stefan Löfven. Trots att det var valår i Sverige. Sad. Very sad.

Läs mer: Trump syns mer i svensk press än Löfven och Kristersson tillsammans

Om debattören

Isabelle Eriksson är samhällsdebattör och medlem i Medborgerlig Samling.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag