Nyheter Idag avslöjar: Elin Ersson stoppade utvisning av hustrumisshandlare som VILLE skickas hem

Foto: Facebook/Nyheter Idag
  • Torsdag 9 aug 2018 2018-08-09
E-post 20217

GÖTEBORG För ett par veckor sedan riktades omvärldens blickar mot Sverige och asylaktivisten Elin Ersson. Ersson klev på kvällen den 23 juli ombord på ett flygplan med destinationen Istanbul. Ombord var också en man i 50-årsåldern med en annan slutdestination – han var på väg att utvisas till sitt hemland Afghanistan.

Men utvisningen blev aldrig av. Elin Ersson vägrade sätta sig ner i kabinen om inte afghanen beordrades att gå av planet. Aktivisten gav sig inte trots flera tillsägelser om att sätta sig ner; hennes motivering var att mannen skulle dö om han skickades tillbaka till Afghanistan. Till sist gav kaptenen efter och bestämde att både hon och afghanen skulle kliva av.

Medier och kändisar här i Sverige och utomlands hyllade Elin Ersson för tilltaget. Liksom aktivisten själv valde man att kalla det civil olydnad – en form av aktivism som innebär att man bryter mot lagar man anser vara orättfärdiga. Den svenska studentskan ställdes jämsides historiska personer som Mahatma Gandhi och Martin Luther King.

Läs även: Helvetet i Norrland

Nya detaljer uppdagas

Sedan kom nyheten att Elin Ersson blivit polisanmäld av ett flertal personer. Polisens utredare menade att hennes agerande var ”allvarligt” och ”sannolikt straffbart”. Luftfartslagen säger att en passagerare måste åtlyda kaptenen, annars kan man dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader.

Historien tog en till vändning när en finsk tidning uppdagade information om afghanens förflutna – att han är dömd för misshandel. Den svenska polisen bekräftade uppgiften, men sade att han har avtjänat sitt straff och inte utvisas för sitt brott. När Elin Ersson konfronterades med mannens bakgrund sade hon att hon inte hade känt till något om honom, och att hon ville hjälpa honom ”som människa”.

Nyheter Idag kan nu berätta nya uppgifter om det brott som den afghanske mannen har begått. I både tingsrätten och hovrätten dömdes han till nio månaders fängelse för tre fall av misshandel. Målsägarna var mannens egen fru och deras två barn.

Bli PLUS-medlem och läs om:

– hur afghanen piskade sin fru och två barn

– att han ville åka hem till Afghanistan

– hela processen när mannen dömdes i hovrätt

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag