Trump syns mer i svensk press än Löfven och Kristersson tillsammans

Foto: Wikimedia Commons
  • Söndag 30 Dec 2018 2018-12-30
E-post 771

USA-presidenten Donald Trump brädar både Stefan Löfven och Ulf Kristersson i medialt genomslag i svensk press i år, trots att 2018 är ett valår. Enligt en analys av Retriever har Trump fått mer media i Sverige än Kristersson och Löfven tillsammans.

Inte sällan anklagas svenska medier för att de hänger upp sig på USA:s president Donald Trump. Möjligen kan kritikerna ha rätt. Enligt en studie från Retriever omskrevs eller nämndes Donald Trump över 165 000 gånger i svensk media. Därmed är han ohotad etta i svensk press med bred marginal. Trump är omnämnd fler gånger än Löfven och Kristersson tillsammans.

På andraplats kommer statsminister Stefan Löfven med drygt 90 000 artiklar eller inslag. Och moderatledaren Ulf Kristersson landar på en tredjeplats med nästan 49 000 artiklar eller inslag.

– Det är väldigt överraskande att Stefan Löfven inte har synts mer i media. Vi brukar se betydligt större ökningar för partiledarna, och särskilt för statsministern, under valåret. De tidigare två valåren har ökningen motsvarat drygt 20 procent, i år ökar statsministerns uppmärksamhet med knappt sju procent, säger Ioanna Lokebratt, medieanalytiker hos Retriever.

I fallande ordning kommer centerledaren Annie Lööf på fjärdeplats och SD-ledaren Jimmie Åkesson på en femteplats. Men sedan dyker återigen en utländsk makthavare upp i svensk press och det är den ryske presidenten Vladimir Putin som landar på en sjätteplats och är därmed mer omskriven än Liberalernas partiledare Jan Björklund som landar på en sjundeplats.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag