”Stå upp för Sverige”-gruppens grundare döms till villkorlig dom och böter
ESKILSTUNA Grundaren av Facebook-gruppen ”Stå upp för Sverige” döms till villkorlig dom och böter för att han inte raderat kommentarer i gruppen som tingsrätten anser utgör hets mot folkgrupp. Domen får kritik av debattörer från både höger och vänster.
En 52-årig man som grundade och administrerar Facebook-gruppen ”Stå upp för Sverige” dömdes på måndagen vid Eskilstuna tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter för att han inte raderat kommentarer i gruppen.
Läs även: Stå upp för Sverige-gruppens grundare åtalas för andras kommentarer
Mannen dömdes av en enig tingsrätt för brott mot lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor, den så kallade BBS-lagen från 1998.
Då ingen tidigare dömts för brott mot lagen kommer fallet, om det överklagas upp till Högsta Domstolen, bli prejudicerande.
Facebook-gruppen startades under namnet ”Stå upp för Peter Springare” till stöd för den frispråkiga polismannen från Örebro, men bytte namn efter att Springare tagit avstånd från gruppen.
”Jag betackar mig därför från att mitt namn skall stå för en grupp som manifesterar främlingsfientliga, rasistiska och andra nedvärderande uttalanden om invandrare eller andra personer” skrev Springare bland annat i ett Facebook-inlägg.
Läs även: Här påstår Aftonbladet att Peter Springare dömts för hets mot folkgrupp
Mannen åtalades för att han inte raderat flera kommentarer som tingsrätten anser ”uppenbart utgör hets mot folkgrupp”, bland annat jämförelser mellan olika utpekade folkgrupper och djur, och uppmaningar om att utplåna, avrätta och ”göra skinnvästar” av olika folkgrupper.
– Vissa kommentarer har varit grov hets mot folkgrupp och de har fått stå kvar under lång tid. Jag anser att personen haft skyldighet att radera kommentarerna, sade kammaråklagare Maria Estberg till Aftonbladet när åtal väcktes i början av året, efter att mannen anmälts för brott mot BBS-lagen av ”Näthatsgranskaren”.
Läs även: Näthatsgranskare stämmer personer som delat inlägg och artiklar för förtal
Mannen nekade till brott. Han menade att han inte sett de aktuella kommentarerna, och hänvisade till att gruppen vid den tid kommentarerna gjordes hade 226 000 medlemmar som postar över tre miljoner kommentarer årligen.
Mannen hänvisade också till att gruppen frånsäger sig ansvar för olagliga kommentarer, och att man kan anmäla kommentarer till Facebook.
Ett vittne från organisationen Juridikfronten ska ha skickat ett privatmeddelande till mannen för att göra honom uppmärksam på kommentarer som kunde utgöra hets mot folkgrupp. Kommentarerna i fråga bifogades i en pdf-fil.
Mannen sade i tingsrätten att han bad personen anmäla inlägget till Facebook, och att han inte ville öppna en okänd fil från en person han inte är vän med.
Tingsrätten menar emellertid att det är uppenbart att mannen sett flera av de åtalbara kommentarerna eftersom han själv startat och deltagit i diskussionerna.
När det gäller privatmeddelandet han fick med en pdf-fil menar rätten att mannen ”hållit sig medvetet okunnig” om pdf-filens innehåll, vilket innebär att hans underlåtenhet att radera kommentarerna varit grovt oaktsam.
Tingsrätten dömer därför mannen för brott mot BBS-lagen till villkorlig dom och 60 dagsböter. Mannen ska även betala sina advokatkostnader på 40 250 kronor.
Läs även: SSU polisanmälda för hets mot folkgrupp
På Twitter välkomnas domen av advokaten Viktor Banke som själv säger sig ha uppmärksammat kommentarerna i gruppen under lång tid. Enligt Banke visar domen att ”internet är inte laglöst”.
Bra. Vi är många som under lång tid uppmärksammat vilken typ av kommentarer som skrivits och funnits kvar där. Internet är inte laglöst. https://t.co/qfadqWZiCn
— Viktor Banke (@ViktorBanke) June 25, 2019
Flera andra debattörer är emellertid kritiska vad det gäller ansvarsfrågan.
Alla vi som är aktiva på fb o twitter får emellanåt sådan här skit i våra trådar. De flesta städar, blockar och försöker hålla rent. Men nästan omöjligt att upptäcka allt när man har så många följare.
Känns oerhört hårt att döma nån för detta!https://t.co/OqYT6lSXwM
— Jan Ericson (@Ericson_ubbhult) June 25, 2019
Är det här verkligen rimligt? Enskilda människor ska väl få stå till svars för deras egna handlingar eller? #krimpol https://t.co/9wLqOg366Y
— Alexandra Hedborg ??????? (@AlexandraHedbo1) June 25, 2019
Domen kritiseras även från vänsterhåll. I ett offentligt Facebook-inlägg skriver Henrik Johansson från ”Inte rasist men” att han hoppas att mannen, som han i övrigt inte sympatiserar med, blir frikänd i högre instans.
Detta eftersom det enligt Johansson ”är Facebook som äger denna plattform, de har i min mening ett huvudansvar över det som publiceras här, Facebook och den person som faktiskt publicerar något brottsligt.”
Hej.
Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.
Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.
Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.
För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.