Stå upp för Sverige-gruppens grundare åtalas för andras kommentarer

Foto: Flickr/Facebook
  • Söndag 3 mar 2019 2019-03-03
E-post 1526

STOCKHOLM Aktivistgruppen Näthatsgranskaren polisanmälde 2017 en av Facebookgruppen Stå upp för Sveriges grundare. Nu åtalas grundaren för brott mot lagen om elektroniska anslagstavlor för kommentarer som medlemmar i gruppen skrivit, något som Aftonbladet tidigare rapporterat om.

Gruppen Stå upp för Sverige är en av Sveriges största Facebookgrupper med i skrivande stund 167 000 medlemmar. Nu har grundaren åtalats enligt lagen om elektroniska anslagstavlor, den så kallade BBS-lagen. Det innebär att han görs ansvarig för kommentarer som gjorts i gruppen av medlemmar.

– Vissa kommentarer har varit grov hets mot folkgrupp och de har fått stå kvar under lång tid. Jag anser att personen haft skyldighet att radera kommentarerna, säger kammaråklagaren Maria Estberg till Aftonbladet.

Hon flaggar för att åtalet kan gå hela vägen upp till Högsta domstolen.

– Vad jag vet är det ingen som har blivit dömd för det här. Går det ända till Högsta domstolen kan det bli ett prejudikat, säger Maria Estberg till Aftonbladet.

Grundaren till Stå upp för Sverige skriver i ett inlägg i gruppen att det skrivits ungefär 250 000 kommentarer i gruppen.

”Senaste månaden har ca 250.000 kommentarer skrivits i vår grupp. Åklagaren menar att jag måste läsa alla dessa och radera kommentarer som uppenbart är HMF.

Kammaråklagare Maria Estberg påstår att jag haft uppsåt eller varit grovt oaktsam. Straffet är fängelse i upp till två år eller höga böter. Detta för kommentarer andra medlemmar skrivit.

Vem är jag att avgöra var gränsen går för HMF? Måste tydligen utbilda mig till jurist för att kunna vara kvar som admin i FB-grupper.”

Nyheter Idag har varit i kontakt med grundaren för Stå upp för Sverige. Han tycker att han pekas ut som redan dömd. Envetna krafter mobiliserar för att inskränka yttrandefriheten menar han.

– Finns yttrandefriheten kvar överhuvudtaget? Åklagaren har ju tydligen redan sagt att en friande dom ska överklagas ända till HD för att få ett prejudikat, konstaterar han luttrat.

Polisanmälan mot gruppens grundare gjordes i april 2017 av aktivistgruppen Näthatsgranskaren som bland annat ägnar sig åt att leta på Facebook efter inlägg och kommentarer som man kan polisanmäla för misstänkt brott mot lagen om Hets mot folkgrupp.

”Lagen har stor möjlighet att efter en prövning i HD skapa en hel ny rättspraxis, som trots att lagen tillkom för 20 år sedan och inte använts på över tio år faktiskt kan användas mot den mylla av grovt hat som idag orsakar hatbrott och radikalisering på sociala medier”, skriver Näthatsgranskaren på sin hemsida.

Läs även: Jan Sjunnesson kallad till polisförhör efter satirteckning – anmäld av Näthatsgranskaren

Läs även: Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke om Sjunnessons satirbild: ”Inget som skulle vara straffbart”

Gruppen Stå upp för Sverige bildades under vintern 2017 under namnet ”Stå upp för Peter Springare”, som en stödgrupp för Örebropolisen Peter Springare efter att han väckt stor uppmärksamhet med Facebookinlägg om brottslighet och där fört ett resonemang om invandrarrelaterad brottslighet. Något som fick bland annat Aftonbladets profilerade kriminalreporter att kalla Springare för ”populist”.

Läs mer: Expressens attack mot Peter Springare: ”Rasiststödet”

Läs mer: Stödgruppen för Springare har nu över 100 000 medlemmar: Populism enligt Cantwell

Läs mer: Förbud att fotografera 60-talet blombuketter som skickats till Peter Springare

Peter Springare gick senare ut meddelade att han inte ville associeras med gruppen och ett antal namnbyten gjordes. Till slut landade det i ”Stå upp för Sverige”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag