Nya siffrorna, Japan godkände elva asylansökningar under hela 2014

Japans justitiedepartement. Foto: Wikipedia
  • Onsdag 11 mar 2015 2015-03-11
E-post

JAPAN Japan godkände enbart elva asylansökningar under 2014. Nu växer kritiken mot den nationalistiska regeringen i Tokyo.

Att Japan har en helt annan syn på invandring och flyktingar än Sverige är vida känt. Nya siffror från det japanska justitiedepartementet visar att av 5000 sökande, beviljades enbart elva personer asyl i önationen under 2014.

Jämfört med andra industrialiserade stater är siffran väldigt låg, och ska även ses i ljuset av att det totala antalet asylsökningar i Japan ökade med 53 procent från året innan, rapporterar Reuters.

Flyktingsituationen i Östasien är dock väldigt olik den längre västerut. Människor som kommer till Japan gör det oftast för att arbeta och enligt Hiroshi Kimizuka vid justitiedepartementet är antalet politiska flyktingar lågt.

Kritiken mot de japanska myndigheterna är ändå hård. Både aktivistgrupper och enskilda individer har gått hårt åt regeringen.

– Det låga antalet beviljade ansökningar är skamligt, säger invandringsjuristen Shogo Watanabe till Reuters.

Japan anklagas för rasism

Det djupt nationalistiska landets invandringspolitik har ofta anklagats för att vara rasistisk och att de japanska myndigheterna gjort det till standard att vägra flyktingar asyl.

Även politiker och andra personer som försökt komma med lösningar på problemet har anklagats för rasism. I februari berättade Nyheter Idag om den före detta politiske rådgivaren Ayako Sono som ville underlätta för arbetskraftsinvandrare att få stanna i Japan genom att segregera dem från den inhemska befolkningen. En idé hon fått från apartheidtidens Sydafrika.

Det låga antalet godkända asylsökningar under 2014 är dock en förbättring. Antalet ansökningar som kommit in har förvisso ökat, men under 2013 godkände det asiatiska kejsardömet bara sex asylanter totalt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag