Japanske premiärministerns förre rådgivare – ”Vita, asiater och svarta borde leva åtskilda”

Ayako Sono är inte främmande för apartheid. Bilden är ett montage. Foto: Wikimedia Commons
  • Fredag 13 feb 2015 2015-02-13
E-post 93

JAPAN En före detta rådgivare till premiärminister Shinzo Abe vill lösa det Japanska problemet med för få arbetande människor genom lättade immigrationsregler – och apartheid. Utspelet har väckt häftig kritik.

Japan har länge brottats med problem som uppstått till följd av landets åldrande befolkning. Tillsammans med en restriktiv invandringspolitik och lågt barnafödande har Japan hamnat i en situation där nu lider stor brist på människor i arbetsför ålder.

I en krönika i den japanska dagstidningen Sankei Shimbun berättar nu Ayako Sono, en före detta rådgivare till premiärminister Shinzo Abe hur hon tycker att Japan kan lösa bristen på arbetsföra människor som hennes land nu står inför. Åtgärderna, som förvisso går ut på att låta fler invandrare arbeta i landet, som hon anser att Japan bör vidta handlar dock inte om instegsjobb eller någon aktivitetsgaranti för invandrare. Istället har hon funnit inspiration i 70-talets Sydafrika.

– Efter att jag har lärt mig om situationen i Sydafrika för 20 till 30 år sedan, har jag kommit till insikten att vita, asiater och svarta borde leva åtskilda.

”Släpp in dem – men håll avståndet”

Ayako Sono har inga problem med att släppa in fler invandrare i landet, hon skriver bland annat att hon tror att invandrare särskilt skulle kunna vara till hjälp i både vård- och äldrevårdssektorn. Det är just hur människor ska bo och leva som oroar den gamle rådgivaren.

– Människor kan arbeta, forska och umgås tillsammans. Men när man talar om boendeformer borde dessa vara separerade.

Hon förklarar sina åsikter med att hänvisa till apartheidens Sydafrika. Där hon menar att stora svarta familjer över tid trängde bort mindre vita familjer. Ayako menar att det för människor kan vara svårt att förstå andra rasers kulturer och känslor, och att det därför borde vara bäst om människor från olika bakgrunder håller sig på sin egen kant.

– Det kanske låter motsägelsefullt, men det är nästan en omöjlig uppgift att förstå utlänningar om man bor tillsammans med dem, skriver hon i krönikan med titeln ”Släpp in dem – Men håll avståndet”

Har mött häftig kritik

Kritiken har som väntat varit tuff, mot både Ayako Sono och Sankei Shimbun. Tidningen har dock försvarat publiceringen med att hänvisa till att krönikan enbart utgör skribentens åsikter och att det är naturligt med olika åsikter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag