Afghanske Tamim Sultani misstänks ha huggit ner sju personer i Vetlanda

Tamim Sultani, misstänkt för försök till mord på flera i Vetlanda Foto: Facebook
  • Torsdag 4 mar 2021 2021-03-04
E-post 91

VETLANDA Det är den afghanske medborgaren Tamim Sultani, folkbokförd som 22 år, som är anhållen och misstänkt för att ha huggit ner sju personer med en kniv – varav tre har livshotande skador. Europol har kopplats in för att ge understöd till utredningen.

På en pressträff under torsdagen berättade lokalpolisområdeschefen Jonas Lindell att den man som gripits och anhållits för vansinnesattacken på onsdagen är en 22-årig afghansk medborgare som bor i Vetlanda.

Att den anhållne är Tamim Sultani var Samhällsnytt och Joakim Lamotte först att rapportera. Förundersökningen mot Sultani leds av åklagaren Adam Rullman och en häktningförhandling förväntas hållas snart.

Till offentlig försvarare för Sultani har Christian Berntö utsetts.

– [Sultanis] skadetillstånd är stabilt och han är talbar, sade Lindell.

Ett inledande förhör har hållits där Sultani har delgivits misstanke. Däremot har man inte hunnit höra hans berättelse än om händelseförloppet.

Vid gripandet var Sultani beväpnad med en kniv.

Polisen oskadliggjorde Sultani med ett skott i benet berättade Lindell som berömde sina poliser.

– Man har avvärjt en mycket farlig gärningsman.

Innan han stoppades av polisen hann Sultani hugga ner sju offer. Samtliga är män och födda mellan 1945 och 1985.

– Det finns inget som tyder på någon koppling mellan gärningsmannen och målsägarna, sade Jonas Lindell.

Polisen har inte avskrivit möjligheten att det kan finnas terrormotiv bakom attackerna uppgav biträdande regionpolischef Carina Lennquist på pressträffen.

– Vi utreder om det kan finnas eventuella terrormotiv. Motivbilden är en viktig del, sade hon.

Nyheter Idag frågade om Tamim Sultani har kopplingar till extremism.

– Eftersom utredningen pågår är det inget som vi kan kommentera just nu. Vi utesluter ingenting och arbetar brett, sade Carina Lennquist.

Åtta personer – inklusive gärningsmannen – skadades i attacken. Samtliga vårdas på sjukhus berättade Martin Takac, sjukvårdsdirektör för kirurgisk vård inom Region Jönköping. Tre personer har haft livshotande skador men läget är stabilt, två har allvarliga skador, två har måttliga skador och en har lindriga skador.

– Fem har vårdats inom intensivvården och många har opererats, sade Takac.

2017 började Sultani ett språkintroduktionsprogram på ett gymnasium i trakten som han senare hoppade av.

Han ansökte om asyl i Sverige 2016 och fick uppehållstillstånd hösten 2017.

Sultani har i flera omgångar fått förlängt uppehållstillstånd i Sverige och bott på tre olika orter i Småland sedan 2016. Sultani ansökte första gången om uppehållstillstånd 13 februari 2016. Ett drygt år senare, den 13 oktober 2017, får Sultani ett drygt år långt tillfälligt uppehålls- och arbetstillstånd. I samband med detta folkbokförs han i Sverige, den 3 november 2017.

Hans uppehållstillstånd förlängs åter i november 2018, den här gången med två år. Den 24 september 2020 lämnade han in en ansökan om ytterligare förlängning.

Den 14 november 2020 löpte Sultanis uppehållstillstånd ut. Han har fortsatt att uppehålla sig i Sverige. Något som är tillåtet med dagens regler, så länge ansökan behandlas kan man stanna kvar.

I domstolsdokument från en dom om ringa narkotikabrott från 2019 framkommer att Sultani vid tidpunkten för narkotikaförseelsen, december 2018, försörjde sig på bidrag i form av CSN-pengar och socialbidrag.  ”4260:-/månad från socialen och från CSN”, noterar polisen i förundersökningen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag