Flygskatt och mer invandring – här är Löfvens uppgörelse

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 11 jan 2019 2019-01-11
E-post 5435

SVERIGE Enligt uppgifter till Aftonbladet har Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna kommit överens i regeringsfrågan och om vem som blir ny statsminister.

Aftonbladets källor uppger att förhandlingarna om regeringsfrågan är på väg att gå i mål – S, MP, C och L ska ha nått fram till en överenskommelse. S kallar in sin partistyrelse under fredagen och C och L ska förankra uppgörelsen i sina respektive partiorgan under dagen och helgen.

Enligt en källa med insyn har S gått C till mötes när det gäller frågor som arbetsrätten och hyresregleringen. MP har enligt samma källa fått igenom att flygskatten återinförs och rätt till familjeåterförening för flyktingar. Efter L:s önskemål ska ett förslag ska tas fram om hur skolan kan förstatligas.

När Aftonbladet kontaktar C:s och L:s pressekreterare vill de inte ge några kommentarer om uppgörelsen. Tidningens källor uppger att C och L även har fått en ”offert” från den andra statsministerkandidaten, Ulf Kristersson (M).

Även SVT Nyheter erfar att det nu finns ett förslag till överenskommelse mellan S, MP, C och L. Politikreportern Elisabeth Marmorstein tror att den statsministerkandidat som riksdagen får rösta på den 16 januari sannolikt blir nästa statsminister.

– Såväl talmannen som flera av partiledarna ser gärna att frågan avgörs i den tredje omröstningen för skulle den misslyckas är risken stor att även den fjärde gör det och då står vi inför det extra val som inget parti, förutom SD, vill ha, säger Elisabeth Marmorstein.

Läs även: C-raset fortsätter – Busch Thor brädar Lööf

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag