Aftonbladetprofil ledde program i Sveriges Radio efter SD-kritisk krönika

Radiohuset på Gärdet. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 9 aug 2018 2018-08-09
E-post 296

STOCKHOLM Sveriges Radio har inför valet skärpt sina regler om opartiskhet. Trots det tilläts Aftonbladetprofilen Malin Wollin leda P4-programmet Karlavagnen – bara dagar efter att hon skrivit SD-fientlig krönika.

I en krönika den 26 juli skriver Malin Wollin om hur hon på en fest träffar en kvinna som kritiserar Miljöpartiet och uttrycker sig positivt om Sverigedemokraterna. Malin Wollin skriver att hon frågar kvinnan om hon inte skräms av SD och får till svar:”Nej, de har gjort mycket bra för Sverige”.

Lite längre ner i texten skriver Wollin:

”Jag blir spak.
”De har satt invandringen på agendan, vi har inte råd att ta emot fler”
Jag säger ingenting, för vad ska jag säga? Det är inte olagligt att vara dum.
Sen kommer den, meningen som blottlägger hela hennes själ.
”Jag vill inte göra avkall på något”.”

Bara några dagar efter sin krönika, den 30 och 31 juli, var Malin Wollin programledare i P4:s ”Karlavagnen”.

För Sveriges Radios medarbetare och frilansare finns alltid ett strikt krav på opartiskhet i offentliga sammanhang och i publiceringar, enligt företagets policy. Från den 1 mars till den 10 september har man skärpt kraven ytterligare, något som bland annat ledde till att Alexandra Pascalidou hamnade i karantän på obestämd tid.

Läs mer: Alexandra Pascalidou och andra SR-profiler stängs av inför valet

Enligt de skärpta reglerna så ska vare sig fast anställda eller uppdragstagare (personer eller företag man hyr in tillfälligt eller under en längre tid) ha uppdrag där de påverkar innehållet om de ”privat eller i tjänsten” redovisat en uppfattning i en valfråga.

Men Sveriges Radio anser inte att Malin Wollins medverkan i ”Karlavagnen” bryter mot regelverket.

”Vi ser inte att rekryteringen av någon av de 24 programledare i sommarversionen av ring-in-programmet Karlavagnen i P4 krockar med de riktlinjer inför valet som fastslagits av Sveriges Radios ledning”, skriver Elin Claesson Hirschfeldt, planeringsansvarig på Sveriges Radio, till Nyheter Idag.

Hon meddelar att Malin Wollin inte är inplanerad för några fler program och fortsätter:

”Programlederiet i Karlavagnen Sommarkväll präglas av stor bredd i såväl bakgrund, ålder och intressen. Riktlinjerna har följts på så sätt att inga aktiva politiker medverkar. Vi efterforskar inte vilka politiska åsikter respektive person har privat. Karlavagnen Sommarkväll-arbetet handlar om att sända en eller ett par kvällar under sommaren.

Det vill säga, det är ett mycket tidsbegränsat arbete som går ut på att i första hand låta lyssnarna komma till tals. Vi hoppas att bredden bland årets programledare har tilltalat lyssnare i hela P4:s målgrupp – från de yngsta till de äldsta, från fotbollsnördar till schlagerfantaster.”

Bli PLUS-medlem och läs bland annat Sveriges Radios svar på när SD-motsvarigheten till S-märkte Jason ”Timbuktu” Diakté kommer att anställas. Se också hela listan på kommande värdar i Karlavagnen!

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag