Alexandra Pascalidou och andra SR-profiler stängs av inför valet

Alexandra Pascalidou. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Onsdag 18 apr 2018 2018-04-18
E-post 1244

SVERIGE Bland andra Täppas Fogelberg och Alexandra Pascalidou får inte leda programmet Ring P1 inför valet, rapporterar Expressen. ”Programledarna ska inte kunna misstänkas för att ha lojaliteter som ligger utanför radiouppdraget”, förklarar producenten.

De två programledarna för Ring P1 är bara några av dem som sätts i karantän inför och efter valet, från den 9 juni till den 7 oktober. De berörda programledarna är alla frilansar och kommer att ersättas av tillsvidareanställda.

Täppas Fogelberg kommenterar för Expressen hur han reagerade när han fick beskedet:

– Först trodde jag att det var ett skämt. Jag tyckte att det var så larvigt. Men sedan insåg jag att så här ängsligt är det nu för tiden, säger han.

Den förklaring han har fått är att anställda anses ha bättre koll på sändningsreglerna. Expressens reporter frågar om det handlar om reglerna om opartiskhet.

– Just det. Och jag är otroligt insatt i de där reglerna. Jag har inget emot dem heller, jag tycker att det är jättebra – man ska vara opartisk. I och för sig ska man gärna bryta den som ringer när personen delar med sig av sina åsikter med något helt annat men det innebär ju inte att jag går in och börjar propagera för ett speciellt parti eller en speciell politiker, säger Täppas Fogelberg.

Producenten kommenterar

”Programmet har många frilansar där Ring P1 bara är ett av många uppdrag och programledarna ska inte kunna misstänkas för att ha lojaliteter som ligger utanför radiouppdraget, exempelvis yrkesverksamhet, engagemang eller exponering i andra företag, medier eller verksamheter”, skriver Susanne Ehlin, producent för Ring P1, till Expressen.

Alexandra Pascalidou bekräftar för tidningen att hon har satts i karantän men vill inte kommentera saken ytterligare.

Sveriges Radio har tidigare aviserat att man stänger av politiskt färgade medarbetare inför valet. Både Alexandra Pascalidou och Täppas Fogelberg har tagit ställning mot Sverigedemokraterna.

Susanne Ehlin berättar för Nyheter Idag att man istället för Pascalidou, Täppas och kompani tar in egna fastanställda som profilen Henrik Torehammar och förre utrikeskorrespondenten Jenny Sanner Roosqvist som kommer att sända Ring P1 från Gävle med start nästa vecka.

Ehlin utvecklar varför man valt att inte behålla Pascalidou och de andra, totalt sex frilansarna, i uppställningen de sista tre månaderna.

– Är man tillsvidareanställd så har man en daglig kontakt med en redaktör. Sedan så är det ju så att om man är frilansare och gör kanske fem-sex veckor per år hos oss. Då måste man göra andra uppdrag för att försörja sig. Då kan det bli så att man rör sig i politikens gränsfall. Eller att man råkar tycka till i någon fråga, säger Susanne Ehlin.

Alexandra Pascalidou gjorde förra året en podcast åt Utrikesdepartementet.

PLUS: Sveriges Radio står upp för sin opartiskhet – politiskt färgade medarbetare kan stängas av inför valet

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag