Aftonbladets chefredaktör Jan Helin går över till SVT – Starka reaktioner på Twitter

Jan Helin ska bli programdirektör på statliga SVT. Foto: Holger Ellgaard / Wikimedia Commons
  • Tisdag 15 dec 2015 2015-12-15
E-post 376

STOCKHOLM På tisdagen stod det klar att Jan Helin kommer lämna Aftonbladet och börja arbeta på SVT som programdirektör. På Twitter har nyheten slagit ner som en bomb. ”Det här såg man ju inte riktigt komma”, skriver Anders Holmberg, känd från SVT Agenda.

På tisdagsmorgonen meddelar SVT att de rekryterar Aftonbladets publisher Jan Helin till det statliga mediebolaget. Där ska han arbeta som programdirektör från och med den 18 april, meddelar SVT på sin hemsida.

– Jag är så oerhört stolt och tacksam för att ha fått leda det team av medarbetare som är Aftonbladet. Vi har tillsammans gjort en resa med Aftonbladet som vi kommer att minnas resten av våra liv. I mitt uppdrag ingår att inse när det är dags att lämna över. Jag fick ett fantastiskt spännande erbjudande av SVT om att vara med och leda framtidens Public service i ett läge där jag vet att Aftonbladet nu står starkt med medarbetare som är redo att ta nästa steg, säger Jan Helin i ett pressmeddelande.

Får kritik för att rekrytera från politiska vänsterkanten

Nyheten om att Helin lämnar Aftonbladet till förmån för statliga SVT väcker blandade reaktioner i sociala medier. En av de vanligaste invändningarna är att SVT fortsätter att rekrytera personer med stark profil på den politiska vänsterkanten, en kritik som på inget sätt är ny. Tidigare har SVT fått stor kritik när de lanserade sajten Edit som ansågs konkurrera med den uttalade vänstersajten Politism – ett projekt med koppling till Aftonbladet.

Vidare har SVT under hösten fått motta stor kritik för andra namn de rekryterat till det statliga mediebolaget. En ledare i tidningen Expressen publicerades i slutet av november, med en egenpåhittad ironisk programförklaring åt SVT, radar upp flertalet namn som rekryterats senaste tiden med en stark vänsterprofil. Den ledaren fick över 22 000 reaktioner i sociala medier.

Nyheter Idag har samlat några av reaktionerna på Twitter med anledning av att Helin går över till SVT.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag