Aftonbladets oberoende expert i asyljuridik: ”Fan vad jag hatar högern”

Aftonbladets neutrala och oberoende asylexpert är aktiv på Twitter. Foto: Faksimil aftonbladet.se samt Twitter
  • Torsdag 12 nov 2015 2015-11-12
E-post 666

STOCKHOLM I en artikel hos tidningen Aftonbladet uttalar sig Emma Persson i egenskap av oberoende asyljurist med anledning av den senaste tidens politiska utspel. Men nu ifrågasätts om hon verkligen är neutral. ”Fan vad jag hatar högern”, har hon skrivit på Twitter.

Under torsdagen publicerade tidningen Aftonbladet en artikel om asylrätt och migrationsfrågor med anledning av de senaste dagarnas politiska utspel i frågan. I artikeln intervjuas Emma Persson i egenskap av jurist och hon presenteras som en neutral asyl- och migrationsrättsexpert.

”Aftonbladet ringde upp advokat Emma Persson, expert på asyl- och migrationsrätt, för att höra den rent juridiska aspekten på såväl regeringens besked som de två motförslagen”, står att läsa i Aftonbladets artikel.

Och i samma artikel går Persson även till attack mot Moderaterna för deras utspel om att flyktingar ska skickas tillbaka till det senaste säkra land de kommit ifrån.

– Moderaternas förslag är inte genomförbart eftersom det bryter mot asylrätten att skicka tillbaka människor till ett land om vi inte vet att landet tar emot personen. Vi riskerar då att utsätta personen för fara, säger Emma Persson till tidningen.

”Fan vad jag hatar högern”

Ett par våningar nedanför Aftonbladets redaktion i den berömda ”glasburen” i centrala Stockholm har Svenska Dagbladet sin redaktion. Där arbetar ledarskribenten Ivar Arpi och han rasar på Twitter mot att Persson är intervjuad i egenskap av asyljurist. Anledningen är att hon uttryckt sig kraftigt negativt om högern och mycket positivt om vänstern i svensk politik.

”Får så mycket bra vibbar från Vänsterpartiet. Vill bara få detta fört till protokollet”, lyder en av hennes Tweets.

Men det stannar inte där. En annan tweet är betydligt mer aggressiv mot svensk borgerlighet där hon inte skräder orden minsta lilla.

”Fan vad jag hatar högern”, skrev hon i den Tweeten.

Trots raseriet: Liten risk för dålig stämning

Nyheter Idag har talat med en av journalisterna som uppges ha skrivit artikeln på Aftonbladet, men han hänvisar till tidningens samhällschef Jonathan Jeppsson. Han hälsar via SMS på torsdagskvällen att han inte kan uttala sig utan att ha undersökt det hela närmare.

Uppgifter till Nyheter Idag gör gällande att de bägge redaktionerna inte delar kaffeautomat och på sätt undviker eventuell dålig stämning, trots att de bara är ett par våningsplan ifrån varandra. Det är ”slutna redaktioner” mellan konkurrenterna, heter det.

Nedan ser du Arpis tweets med skärmdumpar från Emma Persson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag