Åklagaren misstänker hedersmotiv bakom knivmordet i Kiruna

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 13 sep 2020 2020-09-13
E-post 334

KIRUNA Den 15 juli knivmördades en man i 20-årsåldern på en buss i Kiruna. Tre afghanska män, en pappa och hans två minderåriga söner, är misstänkta för brottet. Nu uppger åklagaren att det verkar ligga ett hedersmotiv bakom dådet, rapporterar SVT.

Det var på en lokalbuss i centrala Kiruna som mannen i 20-årsåldern mördades i mitten av juli. De tre misstänkta greps kort därpå och har suttit häktade sedan dess.

Som Nyheter Idag rapporterat tidigare är de misstänkta afghanska medborgare. De två sönerna har även fått svenskt medborgarskap.

Det har funnits uppgifter om att det låg ett svartsjukedrama bakom dådet. I juli sade åklagaren Lindha Strömberg till Nyheter Idag att det fanns ”en konflikt mellan framför allt den äldre häktade (pappan) och den nu avlidne”.

Nu säger Strömberg till SVT att dådet utreds som ett hedersmord.

– Jag kan inte gå in på några detaljer. Men det är ett brott där en pappa tagit med sina två söner för att hjälpa till och det verkar vara hedersmotiv bakom detta. Det här har inte skett bara på grund av svartsjuka, säger hon.

Pappan hävdar nödvärn medan den ene sonen medger misshandel och den andre ”att han knivhuggit”, skriver SVT.

– De pratar en del om heder men de har inte medgett att det är frågan i det här fallet, säger Lindha Strömberg.

Enligt henne blir straffvärdet högre om det kan bevisas att det låg ett hedersmotiv bakom dådet. Hon beräknar att åtal kan väckas om fyra till sex veckor.

Läs även: Syrier begärs häktad efter upploppen i Malmö

Läs även: Mindre än 40 procent av Sveriges invånare i arbete

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag