Åklagaren yrkar på kort fängelsestraff för Ersson: ”Jag är realistisk”

Elin Ersson. Foto: Skärmdump från Facebook
  • Tisdag 5 feb 2019 2019-02-05
E-post 963

GÖTEBORG Åklagare James von Reis yrkar på att 21-åriga Elin Ersson straffas med 14 dagars fängelse för att ha stoppat utvisningen av en afghansk man på Landvetter flygplats. Det är realistiskt med tanke på rådande rättspraxis, förklarar han för Nyheter Idag.

Asylaktivisten Elin Ersson står åtalad för brott mot luftfartslagen sedan hon vägrade sätta sig ned på ett flygplan och därmed hindrade utvisningen av en 59-årig afghan i somras. I måndags hölls huvudförhandlingen i Göteborgs tingsrätt och domen kommer att meddelas den 18 februari.

TT rapporterar att Ersson vidhöll att hon inte gjort något olagligt eftersom hon följde befälhavarens, alltså pilotens, order. Åklagare James von Reis argumenterade för att kabinpersonalens uppmaningar till Ersson att sätta sig ned inför avfärd ska tolkas som beslut som kommer direkt från befälhavaren.

Åklagaren yrkade på att 21-åringen ska dömas till 14 dagars fängelse för ett brott som annars kan ge upp till sex månaders fängelse.

– Jag argumenterade för att jag tyckte detta var en allvarligare och mer elakartad form av ordningsstörande beteende hos en flygpassagerare, och därför tyckte jag att det var motiverat med ett kort fängelsestraff, säger James von Reis till Nyheter Idag.

Men man kan ju få ett längre fängelsestraff, alltså upp till sex månader.

– Ja, det kan man få. Men som jurist och erfaren åklagare så är jag realistisk och inser att straffskalan för det här brottet som jag hade åtalat för är sådan att normalstraffet är böter för den som första gången döms för ett sådant här brott, säger von Reis.

– Att jag då genast drar till med ett flera månader långt fängelsestraff stämmer inte riktigt med min erfarenhet av hur praxis är rent allmänt när det gäller påföljdsval och straffmätning.

Som Nyheter Idag var först att berätta hade den 59-årige afghanen dömts för att ha misshandlat sin fru och barn. Efter avtjänat fängelsestraff skulle han utvisas till sitt hemland, men på grund av 21-åringens aktion den 23 juli fick avresan skjutas upp till den 27 augusti.

Kriminalvården beräknar att aktionen på Landvetter orsakade en merkostnad på omkring 240 000 kronor, rapporterar TT.

Läs även: Åtalade asylaktivisten Ersson porträtteras på film

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag