Åtalade asylaktivisten Ersson porträtteras på film

Foto: Faksimil Facebook / Vimeo
  • Fredag 1 feb 2019 2019-02-01
E-post 2313

SVERIGE Asylaktivisten Elin Erssons vida omtalade och hyllade flygplansaktion har blivit film. I ”Grounded” spelas hon av den norska ”Skam”-stjärnan Josefine Frida Pettersen. Att den afghan vars utvisning Ersson saboterade dömdes för att ha misshandlat sin egen familj nämns dock inte i filmen.

På måndag startar rättegången mot Elin Ersson – den 21-åriga asylaktivisten som i somras lyckades stoppa utvisningen av en 59-årig afghan. Ersson står åtalad för brott mot luftfartslagen och riskerar att straffas med böter eller fängelse i högst sex månader. 21-åringen förnekar brott.

Läs mer: Åklagaren: Därför kan domen mot Ersson bli hård

Lagom till rättegångens inledning har en filmatisering av den uppmärksammade flygaktionen släppts. I kortfilmen ”Grounded” spelas Elin Ersson av Josefine Frida Pettersen, känd från den norska tv-serien ”Skam” där hon spelar karaktären Noora. Bakom filmen står bolaget Naughty Step, och Ersson själv omnämns som en av producenterna.

Den drygt tio minuter långa filmen skildrar hur Ersson tar sig ombord på ett flygplan på Landvetter flygplats och vägrar sätta sig ned förrän afghanen som ska utvisas får lämna planet. Fler passagerare ställer sig upp, och till slut beordrar kaptenen att afghanen och hans följeslagare ska lämna planet. Ersson själv eskorteras sedan ut medan passagerarna applåderar.

I filmen nämns ingenting om bakgrunden kring den 59-årige afghan vars utvisning stoppades. Som Nyheter Idag var först att rapportera hade mannen dömts till fängelse för att ha misshandlat sin egen fru och deras två barn. Mannen hade sedan tidigare fått ett utvisningsbeslut, och sade själv i polisförhör att han ville åka hem till Afghanistan.

Läs mer: Nyheter Idag avslöjar: Elin Ersson stoppade utvisning av hustrumisshandlare som VILLE skickas hem

I eftertexterna uppmuntras folk att liksom Elin Ersson ”stå upp mot orättvisa”, och det länkas till organisationen Ordinary Heroes som uppmärksammar 21-åringens gärning. I ett klipp på organisationens Facebooksida berättar Ersson om sitt engagemang för de afghanska migranterna.

– Jag bryr mig om den här frågan på grund av det växande antalet nazister i Europa, säger hon.

– Jag stod upp för någon jag inte ens kände eftersom det var det humana att göra. I dessa tider när allt i världen är så inhumant måste man använda sina privilegier för att hjälpa andra människor, säger Ersson.

Se kortfilmen ”Grounded” nedan.

GROUNDED from Naughty Step on Vimeo.

Nedan följer Ordinary Heroes klipp med Ersson.

Läs även: Isabelle Eriksson: Lööf, Ersson och andra profiler – det minns vi från 2018

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag