Aktivister anordnade bad från svartbyggd helikopterplatta

Genrebild. Foto Angelo Pantazis / Unsplash
  • Måndag 27 jun 2022 2022-06-27
E-post 82

TÄBY I tisdags kunde Dagens ETC avslöja hur villaägare i Täby utan tillstånd har byggt en helikopterplatta på allmän mark. På söndagen samlades flera badentusiaster på helikopterplattan för att bada och markera mot svartbyggarna under hashtaggen #folketsbad.

Hashtaggen startades på Twitter efter tidningens granskning och lockade flera besökare till den kommunala strandmarken, där de satt och solade och badade på den svartbyggda helikopterplattan ute vid vattnet. En av besökarna var Krister Emrén, som kom ända från Uppsala till Stockholmsförorten Täby.

– Det finns ett politiskt narrativ från vissa parter som säger att man ska ha större respekt för äganderätten. Men jag upplever det som att man då menar att det bara är den privata äganderätten som ska stärkas – det finns ingen motsvarande respekt för den allmänna äganderätten, säger han till Dagens ETC.

Jacob Lundberg, en av arrangörerna bakom aktionen, berättar om syftet bakom badet.

– Vi vill åka dit för att visa att det här är allas strand, det är folkets bad, säger han till P4 Stockholm.

På frågan vad de förväntade sig för reaktion svarar han:

– Vi förväntar oss att de som bor i området är medvetna om att de byggt sina bryggor på allmän mark och därmed donerat dem till Folkets bad.

På Twitter sprids flera foton och filmer från badet, som ägde rum klockan 13 på söndagen.

Enligt Dagens ETC är det utöver den svartbyggda helikopterplattan hela sju bryggor vid samma strandmark i Täby som misstänks bryta mot strandskyddet. Dessutom har ett staket byggts till strandmarken, som enligt Lantmäteriets kartor ägs av Täby kommun eftersom villatomterna slutar tio meter från vattnet.

På söndagen meddelade Täby kommun att de ville göra ett förtydligande kring ett antal frågor efter granskningen. Bland annat skriver de att ett tillsynsärende har initierats av kommunen kring de aktuella fastigheterna, men att det inte per automatik betyder att det har begåtts några fel.

”Flera av de aktuella fastigheterna längs Drakskeppsvägen är bildade i början av 1900-talet och gränser kan därför vara osäkra. Olika förutsättningar gäller för olika fastigheter längs sträckan, exempelvis gäller olika detaljplaner och några av fastigheterna har servitut som ger dem rätt att anlägga brygga på kommunens mark/vatten”, skriver kommunen.

Läs även: Kriget på skärgårdsön

Läs ävenS-topp skriven på hus utan toa – säger att han uträttar sina behov hos grannen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag