S-topp skriven på hus utan toa – säger att han uträttar sina behov hos grannen

Jörgen Hellman (S). Bild: Sveriges riksdag / SVT
  • Onsdag 8 jun 2022 2022-06-08
E-post 602

Under lång tid har riksdagsmannen och Skatteutskottets ordförande Jörgen Hellman (S) stått skriven på en förfallen bostad norr om Vänersborg som saknar toalett och godkänt avlopp, avslöjar SVT:s Uppdrag granskning. Eftersom uppgifterna han angett gör gällande att han bor längre än fem mil från riksdagen har Hellman kammat hem nära 700 000 kronor i boendeersättning sedan 2015. Till SVT säger han att han inte diskar och går på toa hos grannbonden.

Huset som Hellman stått skriven på är beläget på en lerig åker. Det har trasiga fönster och det finns ett hål i väggen. På vägen till hans bostad ligger ett träd som hindrar bilar från att köra fram.

I bostaden kan man varken gå på toa, diska eller duscha. Detta eftersom kommunen sedan 2019 har underkänt avloppet, vilket gör det förbjudet för Hellman att använda det.

När SVT:s reporter konfronterar honom med hans boendeuppgifter säger han att han bor i det förfallna huset 20-30 procent om året.

Enligt egen utsago har han aldrig några sopor när han bor där. Diskning är inget han behöver ägna sig åt.

– Jag sover där bara ibland, så jag diskar inte, säger Jörgen Hellman till Uppdrag Granskning.

Vad gäller toasituationen menar han att ibland går på utedass och ibland uträttar han sina behov på grannens toalett.

En mjölkare som bor och verkar i närheten av riksdagsmannens hus uppger emellertid att han aldrig har sett Hellman och inte heller känner igen honom. Mjölkaren har arbetat där i tre år.

När SVT:s reporter sedan frågar Hellman med hur det kommer sig att personal inte vet vem han är och hur det ser inuti den lada han påstår sig gå på toa vill han inte svara.

En timme efter Uppdrags granskning besök vid den förfallna ladan ändrar Hellman sin folkbokföringsadress. Numera står han skriven i Skärhamn på Tjörn.

Jörgen Hellman tjänar över en miljon kronor om året. På hans Facebookprofil står det att han bor i Stockholm.

Under onsdagen meddelar Hellman på Facebook att han avgår från alla sina uppdrag med omedelbar verkan. Han nekar dock till att han ska ha tagit ut någon ersättning han inte har rätt till.

 

Texten har uppdaterats.

Läs även: Missnöjd med försäkringsbeskedet – sköt sönder handläggarens dörr

Läs även: Skönhetsdoktorn, telefonräkningen och veterinären – Här är Strandhälls alla betalningsförelägganden

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag