Akut kris för landets akutavdelningar

Bild: Kollage Foto: Holger Ellgaard
  • Torsdag 17 sep 2015 2015-09-17
E-post

STOCKHOLM Sjukhusens akutavdelningar är i akut kris meddelar Svenska Dagbladet. Cirka 20 procent av vårdplatserna är nu stängda på grund av akut personalbrist. Företrädare för vårdförbundet förutspår den värsta hösten någonsin. – Vi går in i den värsta hösten någonsin, säger Mats Runsten, ordförande för Vårdförbundet i Skåne.

Personalbristen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och Solna förvärras. I tisdags var 234 vårdplatser, närmare 20 procent, stängda, skriver tidningen Svenska Dagbladet.

På akutmottagningarna märks bristen genom långa väntetider. Nästan tio procent av patienterna får vänta mer än åtta timmar och i snitt tvingas tio personer per natt ligga kvar på akuten eftersom det inte finns plats på vårdavdelningarna. Ledningen på akutmottagningen har slagit larm till chefläkarna om situationen.

– Jag delar oron och jag håller med om att det finns en risk för bristande patientsäkerhet om vi inte kan bryta den här utvecklingen, säger chefläkare Johan Bratt till tidningen.

Även i Västra Götaland och Skåne ser situationen besvärlig ut inför hösten.

– Vi går in i den värsta hösten någonsin, säger Mats Runsten, ordförande för Vårdförbundet i Skåne, till tidningen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag