Allard: Sänk lönen för politiker och höga tjänstemän – höj lönen för vård- och omsorgsanställda

Foto: Per-Olof Forsberg CC BY 2.0/Pressbild/
  • Onsdag 29 apr 2020 2020-04-29
E-post 32334

Argumenten som möter oss som förespråkar en sänkning av politikers löner brukar vara: ”Vad får vi för typ av politiker då?”. Ja, vad har vi fått för politiker? Vi har fått en högavlönad men oansvarig elit som bokstavligt eldat upp vår krisberedskap och strösslat pengar på skrytbyggen, värdegrundsdokument och egna löner hellre än att sköta kärnverksamhet som vård, skola och omsorg, skriver Markus Allard, partiledare för Örebropartiet.

Lyssna även på: Podden: ”Det är ju inte stake i dem som i Sonesson och Skånemoderaterna”

Lönen för politiker och högre chefer inom offentlig sektor borde sänkas för att kunna finansiera lönehöjningar för vård- och omsorgspersonal. Sverige befinner sig i kris och den vård- och omsorgspersonal som redan innan krisen hade det tufft pressas nu allt hårdare. Många vittnar om att man aldrig varit med om något värre. Samtidigt är det vissa saker som fortsätter precis som vanligt. Hit räknas bland annat det faktum att vi politiker och högre chefer inom offentlig sektor fortsatt åtnjuter orimligt höga lönenivåer.

Som kommunalråd i Örebro tjänar jag lika mycket som en riksdagsledamot, 68 400 kronor. Jag och mitt parti har försökt sänka lönerna för politikerna i Örebro kommun.

Vi försökte sänka till 50, 60, 70, 80, respektive 90 procent av riksdagsarvodet vartefter varje förslag röstades ner. Vi var ensamma om att rösta för varje sänkning förutom i sista fallet, sänka till 90 procent av nivån, då fick vi även med oss SD.

Argumenten som möter oss som förespråkar en sänkning av politikers och högre chefstjänstemäns lönenivåer brukar vara: ”Men vad får vi för typ av politiker då?”

Ja, se er omkring. Vad har vi fått för politiker nu, med nuvarande system?

Vi har fått en högavlönad elit som bokstavligt talat eldat upp vår krisberedskap. Man har, trots att i princip ingen väljare velat det, hållit välfärdens kärnverksamhet på en anorektisk nivå.

I kommun efter kommun har man strösslat skattebetalarnas pengar på onödiga skrytbyggen, dyra konstutsvävningar, värdegrundsdiplom och så förstås sina egna lönehöjningar.

Nu är äldreomsorgen i de flesta kommuner beroende av privatpersoners och företags välgörenhet för att kunna klara verksamheten. Detta trots att vi redan idag har en skattesats upp över öronen.

Eftersom vi inte fick med oss något annat parti på att halvera politikerlönerna har jag halverat min egen lön. Jag behåller det jag skulle fått efter skatt om jag tjänade hälften, överskottet lägger jag på hög i syfte att hjälpa örebroarna. I dagsläget jobbar vi främst med att bistå den utmärglade hemvården med skyddsutrustning.

De anställda tvingas nämligen fortfarande jobba utan adekvat skyddsutrustning. Trots att Örebro kommun spenderar närmare 430 miljoner på cirka 525 chefer och kommunalråd så har vi tydligen inte haft kompetensen att kunna lösa ”den lilla detaljen” i coronabekämpningen, att äldreomsorgens anställda och brukare ska vara skyddade.

Ansvariga för detta haveri tjänar mellan 68 000-100 000 kronor i månaden.

Om vi skulle sänka lönerna för politikerna och de högre cheferna inom offentlig sektor i hela landet skulle vi frigöra mångmiljardbelopp. Det går att göra i alla kommuner och regioner samt på statlig nivå.

Det skulle kunna finansiera rejäla lönelyft för de hårt arbetande anställda inom vården och omsorgen samt bidra till en kraftigt stärkt beredskap i vårt lands försvar mot pandemin. Det skulle också skicka en signal om att det finns något mer än intränade läten och tom retorik i orden om ”hjältarna inom vården” och ”nationell sammanhållning”, nämligen konkreta handlingar.

Vad säger det om en makthavare, som inte ens i brinnande kristid, är beredd att avvara ens en gnutta av sin höga skattefinansierade lön för att kunna bistå det land den är satt att leda?

Det säger allt.

Vad hindrar dessa politiker och chefer från att redan nu agera i denna riktning?

Ingenting.

Om debattören

Markus Allard, partiledare och kommunalråd för Örebropartiet

Läs även: Allard: ”Man har ju slösat miljarder på ren skit, och kommer därför stå sämre rustade inför den här krisen”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag