Allt färre kriminella utlänningar utvisas

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Tisdag 27 okt 2020 2020-10-27
E-post 1612

Antalet kriminella utlänningar som döms till utvisning har minskar kraftigt under de senaste tjugo åren, trots att fler utländska medborgare uppehåller sig i landet än tidigare, enligt en granskning som Smedjan har gjort

Allt färre utländska kriminella döms till utvisning, visar en granskning från Smedjan. Enligt granskningen dömdes 50 procent fler till utvisning år 2004 jämfört med idag, från över 1000 utvisningar år 2004 till 632 personer år 2019. Detta trots att antalet utlänningar som befinner sig i Sverige har ökat under samma period.

Läs även: Slipper utvisning efter över hundra barnvåldtäkter – HD nekar prövning

Några större lagändringar har enligt granskningen inte skett under perioden, utan det handlar om att domstolar blivit mer restriktiva med att döma till utvisning.

Majoriteten av utvisningar på grund av brott gäller personer som inte är folkbokförda i Sverige och har vistats i landet i mindre än ett år.

Enligt Smedjans granskning är en av de viktigaste faktorerna som avgör om en person döms till utvisning eller inte hur länge en person har vistats i Sverige.

– Jag skulle inte säga att det är svårt att få folk utvisade i allmänhet. Jag tror, utan att ha någon statistik på det, att i de fall åklagare framställer yrkande om utvisning vinner det bifall i stor utsträckning, säger kammaråklagare Lotta Karlsson till Smedjan och fortsätter:

– Har personen bott i Sverige under en längre tid däremot är det betydligt svårare, eftersom personens anknytning till Sverige ges stor betydelse. Man gör en helhetsbedömning av flera faktorer, såsom arbete, familjeanknytning och hur stark koppling man har till sitt medborgarskapsland.

Läs även: Hundratals utvisningsdömda brottslingar blir kvar i Sverige

Läs även: Försökte rycka åt sig spädbarn – hade redan dömts till utvisning fyra gånger om

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag