Slipper utvisning efter över hundra barnvåldtäkter – HD nekar prövning

Högsta domstolen. Bild: Zeke530 (CC BY-SA 3.0)
  • Tisdag 15 sep 2020 2020-09-15
E-post 1879

SVERIGE En 46-årig man har funnits skyldig till att ha våldtagit sin flickväns dotter ett hundratal gånger från att hon var tio år gammal. I tingsrätten dömdes mannen till utvisning men beslutet upphävdes i hovrätten – något riksåklagaren ville få prövat i Högsta domstolen, HD. Nu meddelar HD att man inte tar upp fallet.

Som Nyheter Idag tidigare rapporterat inleddes övergreppen mot flickan när hon var tio år och fortsatte i tre år. Flickan uppskattar att hon blev våldtagen mellan 500 och 600 gånger. Tingsrätten bedömde att det rörde sig om åtminstone ett hundratal fall av grov våldtäkt mot barn.

Tingsrätten dömde mannen till 13 års fängelse och utvisning. I hovrätten ändrades dock domen – fängelsestraffet sänktes till tolv år och utvisningsbeslutet upphävdes.

Hovrätten ansåg att mannen, som är serbisk medborgare, hade en alltför stark anknytning till Sverige för att bli utvisad. Domstolen menade också att straffvärdet för hans brottslighet var ”mycket högt” men inte ”synnerligen högt”.

”Vissa tecken på brister i hans sociala anpassning finns, bl.a. med hänsyn till tidigare brottslighet. Något stöd för att han på grund av återkommande brottslighet skulle ha ett asocialt levnadssätt eller kriminella värderingar ger utredningen emellertid inte”, skrev hovrätten bland annat.

Läs vår längre genomgång av fallet: Våldtog barn över hundra gånger – slipper utvisning efter dom i hovrätten

Riksåklagaren var inte nöjd med hovrättens dom och ville få utvisningsfrågan prövad i HD.

– Riksåklagaren tycker att han ska utvisas och att han ska utvisas på livstid. Men det här är ju inte på något sätt en självklar fråga utan en prövning som vi kan behöva vägledning från Högsta domstolen i, sade byråchefen Eva Bloch till Nyheter Idag när domen överklagades.

Nu har HD beslutat att man inte ger prövningstillstånd.

”Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd”, skriver domstolen kortfattat i beslutet.

Mannen får alltså lov att stanna i Sverige efter avtjänat fängelsestraff. Med svensk praxis om tvåtredjedelsfrigivning innebär det att mannen är ute igen om åtta år.

Läs även: Turkisk flicka tvångsgiftes till man i Malmö – hölls fången och födde barn som 15-åring

Läs även: Lindberg välkomnar Kristerssons stängda dörr till SD

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag