Allt fler utländska läkare får legitimation återkallad på grund av oskicklighet

Kirurger i arbete, genrebild. Foto: Wikimedia commons.
  • Onsdag 4 mar 2020 2020-03-04
E-post 3941

Allt fler utländska läkare får sin svenska läkarlegitimation återkallad på grund av grov oskicklighet, rapporterar Läkartidningen. Totalt fick 31 läkare sin legitimation återkallad 2019. Bland dem var grov oskicklighet den näst vanligaste orsaken, och utländska läkare är i majoritet bland dem som får legitimationen återkallad på grund av oskicklighet.

– Vi ser precis samma problem bland sjuksköterskor. En del kan knappt någonting. Inte ens the basics. Det är alldeles för lätt att få ut legitimation i några länder. Och ibland misstänker man att de inte gått någon utbildning, eller bara en del av den, säger Susanne Billum, ordförande i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, till Läkartidningen och fortsätter:

– Sedan kommer de direkt in i den svenska sjukvården genom EU:s yrkeskvalifikationsdirektiv. Och det går inte att göra något åt det förrän Ivo har gjort en stor utredning, så de hinner ställa till med en massa tråkigheter.

Läs även: Syrisk läkare klarar inte kunskapsprovet i Sverige – Trots 15 års erfarenhet

Ett exempel Läkartidningen tar upp är en rumänsk läkare i 60-års-åldern som fick svensk legitimation för ett antal år sedan. Han har i Sverige arbetat som hyrläkare på olika vårdcentraler, men var fast anställd på en vårdcentral en kort period innan han blev uppsagd.

Läkarens bemanningsuppdrag har också avslutats i förtid flera gånger, och flera vårdgivare säger att de har försökt tala med läkaren om hans kompetensbrister. Läkaren har emellertid varit oförstående för kritiken, och beskriver sig själv som en duktig läkare, skriver Läkartidningen.

Sedan 2014 har den rumänske läkaren fått två patientklagomål och fem anmälningar enligt lex Maria. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, dessutom fått in tre anonyma anmälningar.

Läs även: Mindre än elva procent av utländska läkare godkända i svenskt universitetstest

2019 återkallade Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd läkarens legitimation på grund av grov oskicklighet i handläggningen av minst 11 patienter och oskicklighet i handläggningen av minst 33 patienter.

Bland annat har han missat ett en patient hade akut tarminflammation, och att en annan patient utvecklat symtomgivande och laboratoriemässigt nytillkommen allvarlig njursvikt.

– Förutom den här gruppen med personer som bedöms vara oskickliga, kan vi se att läkare med missbruksproblem gärna arbetar som hyrläkare, säger Susanne Billum som anser att EU:s yrkeskvalifikationsdirektiv har brister.

– Jag tycker inte att man har beaktat patientsäkerhetsperspektivet tillräckligt när man antog direktivet. Man skulle ha en bättre prövning innan någon får jobba självständigt. En provperiod eller liknande, säger Billum till Läkartidningen.

Läs även: Man jobbade som läkare utan tillstånd

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag