Mindre än elva procent av utländska läkare godkända i svenskt universitetstest

Genrebild. Foto: Wikimedia Commons
  • Söndag 15 okt 2017 2017-10-15
E-post 1233

SVERIGE Av 73 utlandsutbildade läkare, som vill få svensk läkarlegitimation, klarade endast åtta personer höstens första teoretiska delprov vid Umeå universitet. Det visar ett dokument från universitetet som journalisten och författaren Christian Palme begärt ut.

Det är allt annat än enkelt att få in utlandsutbildade läkare på den svenska arbetsmarknaden. Det visar resultatet av höstens första teoretiska delprov vid Umeå universitet för läkare med utländsk utbildning som söker svensk läkarlegitimation. Journalisten och författaren Christian Palme har begärt ut ett anonymiserat dokument från universitetet som visar resultatet från provet och det är allt annat än munter läsning.

Åtta personer godkändes, av totalt 73 som genomförde provet. Palme berättar på Facebook att det sannolikt även ingår svenskar som utbildat sig utanför EU i den gruppen.

Vidare berättar han att provet genomförs två gånger på hösten och två gånger på våren. Det krävs även att de sökande blir godkända på praktiska prov för att erhålla svensk läkarlegitimation. Resultaten av proven rapporteras till Socialstyrelsen som sedan tar beslut om de sökandes framtid.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag