Man jobbade som läkare utan tillstånd

Genrebild. Foto: Flickr
  • Torsdag 31 jan 2019 2019-01-31
E-post 4037

DALARNA En man har kunnat jobba som läkare vid ett flertal sjukhus i landet utan giltiga intyg på sina kvalifikationer. Nu anmäler Region Dalarna ärendet till Inspektionen för vård och omsorg.

Rättelse 7/2: I artikeln beskrevs mannen tidigare som utländsk. Rätt ska vara att han är svensk medborgare och född i Sverige.

”Vi har brustit i våra rutiner”, säger chefläkare Helena Hellström till P4 Dalarna om skälet till att mannen kunde arbeta som läkare utan intyg. Mannen, som är i 30-årsåldern, jobbade under knappt ett års tid som underläkare på Falu lasarett och Borlänge sjukhus, skriver Region Dalarna i ett pressmeddelande.

Enligt chefläkaren har han dock skött sig i sin yrkesutövning.

– Han var välfungerande. Han skiljer sig inte åt jämfört med andra personer som kommer från ett annat land och ska in i det svenska sjukvårdssystemet, säger Helena Hellström.

Under två års tid har mannen även jobbat som läkare på Skaraborgs sjukhus i Lidköping, efter att ha uppvisat ett förfalskat intyg från Socialstyrelsen. Han är föremål för en polisutredning för sin tjänstgöring på sjukhuset, och Region Dalarna överväger nu att också göra en polisanmälan om saken.

Läs även: Noll kontroll i Malmö – kommunanställd stal i åratal för miljonbelopp

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag