Ambassad i London stormas av islamister

Bild: Faksimil Twitter
  • Fredag 5 aug 2022 2022-08-05
E-post 121

Åtta män har arresterats efter att ha stormat den azerbajdzjanska ambassaden i London på torsdagseftermiddagen, rapporterar Metro UK. Efter att ha intagit ambassaden tog sig inkräktarna ut på balkongen där de tog ner Azerbajdzjans flagga och skanderade slagord inför åhörare.

På sociala medier sprids filmer där männen intar balkongen. Även nedanför balkongen ute på gatan syns en person vifta med en flagga framför en folksamling.

Stormningen leddes av The Mahdi Servants Union, en shiamuslimsk organisation baserad i London som på sin webbplats skriver att man vill upprätta en ”civilisatorisk dominans” för att förbereda sig inför Imam Mahdis uppenbarelse. Mahdi är enligt shiamuslimsk tro en Messias-liknande figur som på den yttersta dagen ska befria världen och bekämpa antikrist.

Läs även: Fredagsbön utanför franska ambassaden: Håna Muhammed borde vara olagligt

Den islamistiska gruppen leds av den kontroversielle Yasser al-Habib, en shiamuslimsk imam som tidigare flytt till Storbritannien från sitt hemland Kuwait för att undvika ett fängelsestraff.

Personer som kopplas till gruppen har anklagat den azerbajdzjanska regeringen för förföljelse av shiamuslimer i landet och i ett utlåtande säger gruppen att deras ledare har uppmanat dem att agera mot landets president Ilham Aliyev.

Tidigare har Irans ambassad i London anklagat gruppen för att ha angripit deras egendom 2018.

En talesperson för Londonpolisen säger till Metro UK att åtta män har gripits efter kuppen misstänkta för olaga intrång och skadegörelse. Vidare meddelar man att inga skador har skett till följd av intrånget och att det just nu pågår en utredning kring händelserna.

Läs även: Här stormas presidentpalatset

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag