Här stormas presidentpalatset

Bild: Faksimil Twitter
  • Lördag 9 jul 2022 2022-07-09
E-post

SRI LANKA Skenande inflation, matbrist och bränslebrist gjorde att invånarna fick nog. På lördagen kablades dramatiska scener ut från Sri Lankas huvudstad Colombo när presidentpalatset stormades.

Stormningen fångades på film där tiotusentals människor springer uppför trapporna till det jättelika huset.

Enligt Sky News försökte polisen stoppa folkmassan från att bryta sig igenom barrikaderna och nå fram till palatset genom att skjuta varningsskott i luften. Men deras åtgärder var förgäves.

Åtminstone 34 personer ska enligt en källa inom sjukvården ha skadats i oroligheterna varav två ska vara i kritiskt i tillstånd, rapporterar AP. Två av de skadade personerna ska vara poliser.

I andra filmer från huvudstaden syns människor avnjuta ett svalkande dopp i presidentpalatsets pool efter stormningen.

Stormningen av presidenten Gotabaya Rajapaksas boning sker under den värsta ekonomiska krisen i Sri Lanka sedan nationens bildande 1948. En skyhög inflation, bränslebrist och matbrist rapporteras ha bidragit till de massiva protesterna.

Många har skyllt krisen på Rajapaksa och krav på presidentens avgång har lyfts runt om i landet. Protesterna har intensifierats de senaste veckorna efter att bensin och diesel ransonerats till enbart nödvändiga samhällstjänster.

I kölvattnet av oroligheterna kallade landets regering med premiärminister Ranil Wickremesinghe i spetsen ledarna för parlamentets partier till ett krismöte på lördagen. Enligt AP har premiärministern nu gått med på att avgå.

En högt uppsatt källa inom landets militär berättar för AFP att Sri Lankas president Gotabaya Rajapaksa lyckades fly kort innan hans hem stormades.

Läs även: Bönder blockerar vägar i protest mot nytt lagförslag

Läs även: Upplopp i Kazakstan efter höjda bränslepriser

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag