Andersson vägrar gratulera Kristersson när Turkiet lovar släppa in Sverige i Nato

Bild: Adriel.seb/CC BY-SA 4.0/EPP Congress Rotterdam/CC BY 2.0
  • Tisdag 11 jul 2023 2023-07-11
E-post

Natos toppmöte i Litauens huvudstad Vilnius inleddes på måndag kväll med beskedet att Turkiet kommer släppa in Sverige i försvarsalliansen. Beskedet kom efter en ny överenskommelse mellan Sverige, Turkiet och Nato, där Sverige bland annat lovar stödja Turkiet i att återstarta processen för EU-medlemskap, arbeta för att liberalisera visumregler och öka tullsamarbetet mellan EU och Turkiet.

Sverige och Turkiet ska även inrätta en ny samarbetsmekanism mot terrorism med årliga ministermöten och arbetsgrupper. Sverige lovar dessutom att inte stödja de kurdiska organisationerna YPG och PYD eller Gülenrörelsen.

Natos chef Jens Stoltenberg ledde överläggningarna mellan Turkiet och Sverige, och säger att måndagens besked utgör ett ”historiskt steg”.

– Att fullfölja Sveriges anslutning till Nato är ett historiskt steg som gynnar säkerheten för alla Natoallierade vid denna kritiska tidpunkt,. Det gör oss alla starkare och säkrare, säger Stoltenberg enligt Dagens Nyheter.

– Jag är en person som mer ägnar mig åt fakta än känslor men det känns bra. Det här har varit min målbild under en mycket, mycket lång tid. Alla har jobbat otroligt hårt för att det här ska infrias, säger statsminister Ulf Kristersson enligt Aftonbladet.

Kristersson kommenterade även de uppmärksammade koranbränningar som ägt rum i Sverige.

– Jag understryker för president Erdogan men också för generalsekreteraren att jag tycker att det som görs, som är lagligt, inte alltid behöver vara lämpligt, och att detta i hög grad görs för att skada Sveriges relationer till just Turkiet eller för att störa Sveriges anslutningsprocess till Nato, säger han.

Ungern har inte heller godkänt Sveriges Nato-ansökan, men landets utrikesminister säger att det bara är en ”teknisk fråga” enligt AFP News

När oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) kommenterade beskedet valde hon att inte gratulera statsministern, som rott det gemensamma projektet i hamn.

När Andersson intervjuas av SVT om beskedet framhåller hon sina egna, tidigare insatser, och nämner inte heller den här gången Ulf Kristersson.

– Att det här har tagit lite tid visar ju också hur viktigt det var att vi har fått säkerhetsförsäkringar från de stora Nato-länderna som USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike. Det var någonting som jag jobbade väldigt hårt för när jag var statsminister, och att det var säkerställt innan vi skickade in ansökan, säger Andersson.

Anderssons njugga inställning mot statsministern väcker kritik på Twitter.

Även de övriga rödgröna partiledarna kommenterar måndagens besked. Märta Stenevi (MP) och Nooshi Dadgostrar (V) är båda kritiska till hur processen gått till.

Muharrem Demirok är betydligt mer positiv, och tackar ”svenska folket som så tydligt stått bakom processen”.

Ashkan Fardost från podden Sista Måltiden skriver att hans tankar går till ”alla nyttiga idioter som var redo att tumma på yttrandefriheten för att en auktoritär, kvasi-demokratisk, journalist-fängslande och HBTQ-hatande regimledare skrämdes om saker han egentligen inte bryr sig om för att få saker han egentligen bryr sig om.”

Jacob Zetterman, reporter på kristna tidningen dagen, tänker istället på ”Lucas, 29, som ska bränna koranen på onsdag” för att stoppa Sveriges Natointräde.

Läs även: Erdogans nya kra: Öppna vägen in i EU

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag