Angela Merkel lurades av ryska pranksters

Angela Merkel. Foto: EPP
Angela Merkel. Foto: EPP
  • Onsdag 22 feb 2023 2023-02-22
E-post 0

Tysklands tidigare förbundskansler Angela Merkel lurades av en grupp ryska bluffmakare som i ett telefonsamtal utgav sig för att vara Ukrainas tidigare president Petro Porosjenko. Utdrag ur samtalet publicerades på måndagen, rapporterar Politico.

– Jag kan bekräfta ett telefonsamtal med en uppringare som hävdade att han var den förre presidenten Porosjenko, säger en taleskvinna för Merkel till Deutsche Presse-Agentur.

Samtalet ägde rum den 12 januari och genomfördes med hjälp av en tysk-ukrainsk översättning som tillhandahölls av det tyska utrikesdepartementet.

I inspelningen frågade Porosjenkos imitatör vad Merkel hade för åsikter gällande kriget i Ukraina, Minsk-avtalet, Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko samt de polska skadeståndskraven för Nazitysklands brott.

Mot slutet av samtalet föreslog han även att fortsätta samtalet på ryska för att ”irritera Putin”. Merkel svarade att de inte skulle göra det eftersom hennes ryska var ”ännu sämre än 2014”.

Enligt Politico ska Merkel inte ha sagt något komprometterande i samtalet och propagerat för västerländsk enighet gällande konflikten med Ryssland.

Den förra förbundskanslerns stab uppger att Merkel blev alltmer misstänksam under samtalets gång.

– Eftersom uppringaren inte förklarade syftet med sitt samtal och i sina utspel ständigt ändrade de efterfrågade ämnena, fick den tidigare förbundskanslern intrycket av ett oprofessionellt samtal, meddelar Merkels stab till Kontraste.

Inte först med att luras

Samtalet med Merkel utfördes av de Kreml-trogna bluffmakarna Alexei Stolyarov och Vladimir Kuznetsov, kända som ”Vovan och Lexus”.

Angela Merkel är långtifrån den första världsledaren som duon ringt upp. Bluffmakarna har även haft samtal där de låtsats vara någon annan med bland andra Storbritanniens förre premiärminister Boris Johnson och den polske presidenten Andrzej Duda.

De har även lyckats lura Sveriges tidigare utrikesminister Ann Linde, där de i ett samtal låtsades arbeta för den fängslade ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.

Läs mer: Ryska pranksters lurade Ann Linde

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag