Ryska pranksters lurade Ann Linde

Foto: CTBTO CC BY 2.0 / Faksimil Youtube
  • Måndag 2 aug 2021 2021-08-02
E-post

Två ryska bluffmakare lyckades lura till sig ett telefonsamtal med utrikesminister Ann Linde (S) som senare laddades upp på Youtube. I klippet diskuteras bland annat möjligheten till sanktioner mot Ryssland och framtida kontakter med oppositionen, som de två skojarna uppger sig vara en del av.

I samtalet med den svenska utrikesministern presenterar sig den ena som Julia Navalnaja, fru till den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Den andre utger sig för att vara Leonid Volkov, stabschef till Navalnyj.

Läs även: Därför förlorar Navalnyj status som samvetsfånge

Telefonsamtalet – som pågår i nära 12 minuter – laddades under torsdagen upp på Youtube. Tillsammans med de två skojarna diskuterar utrikesministern bland annat framtida kontakter med den ryska oppositionen samt möjligheter till att införa sanktioner mot bygget av den ryska gasledningen Nord Stream 2.

Ann Linde uppger i samtalet att sanktioner mot Nord Stream 2 inte är möjliga eftersom det även skulle drabba länder som Tyskland, Belgien, Nederländerna och Österrike samt företag inom EU.

Utrikesministern har avböjt att kommentera telefonsamtalet för media. Men Utrikesdepartementets presstjänst kommenterar samtalet enligt följande, uppger Expressen:

”För utrikesministern är det viktigt att vara öppen för kontakt och dialog med civilsamhällesrepresentanter från olika länder. Det är olyckligt att den öppenheten utnyttjas på det här sättet.”

”Utrikesdepartementet har rutiner för att förbereda utrikesministerns samtal, dessa har följts men var dessvärre inte tillräckliga i det här fallet.”

Inte först att luras

Ann Linde är inte den första att luras att de två ryska skojarna Vladimir Kuznetsov och Alexei Stolyarov – mer kända under artistnamnen Vovan och Lexus.

Enligt Expressen har de två humoristerna tidigare lyckats busringa till Kanadas premiärminister Justin Trudeau, Frankrikes president Emmanuel Macron, Polens president Andrzej Duda, med flera.

Duon figurerar ofta i rysk statlig tv och enligt BBC är det troligt att de har kopplingar till Kreml. Själva nekar de till att de ska vara en del av den ryska säkerhetstjänsten.

Läs även: Protester i flera ryska städer – 3 000 gripna

Läs även: Navalnys hån mot Putin efter skandaldomen: ”Kalsongförgiftaren”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag