Ann Linde (S) sågas efter uttalande om iransk kvinna som brände sig till döds
Sveriges nya utrikesminister Ann Linde får hård kritik efter att hon kommenterat en iransk kvinna som bränt sig till döds i protest mot regimen med att det ”påminner om att kvinnor runt om i världen fortfarande saknar tillträde och lika rättigheter på många områden”.
Den 8 september dog Sahar Khodayari, en 29-årig iranska kvinna som en vecka tidigare satt eld på sig själv inför det iranska revolutionsgardet.
Läs även: När iransk hårdrock möter sharia – 12,5 års fängelse och spöstraff
Khodayari var fotbollssupporter, och hade gripits efter att hon försökt att ta sig in på fotbollsstadion utklädd till en man för att se sitt favoritlag Esteghlal FC.
Hon dömdes till 6 månaders fängelse av en Islamisk domstol, och satte eld på sig själv i protest. Hon avled en vecka senare på sjukhus, och hennes död har väckt reaktioner över hela världen.
Läs även: Margot Wallström skakade inte hand med Irans utrikesminister: ”Det gör vi aldrig”
FC Barcelona skrev att ”Fotboll är en sport för alla – män OCH kvinnor, och alla borde ha möjlighet att avnjuta den vackra sporten tillsammans på arenor” – en tydlig hänvisning till den iranska regimens könsapartheid.
Även Chelsea skrev ett liknande uttalande, och Amnesty och USA har kritiserat Iran för hennes död. De svenska fotbollsspelarna Hedvig Lindahl och Kosovare Asllani kräver att FIFA agerar mot den iranska regimen.
Hi @FIFAcom – it is overdue to do something for the women in Iran. This is not okay. Rest in peace #SaharKhodayari, a very brave woman! https://t.co/W63KPApHEQ
— Hedvig Lindahl (@hedvig_lindahl) September 10, 2019
I have a platform and I have never been afraid of raising my voice when in need.This is a tragedy and it can’t continue anymore. @FIFAcom it’s time to act and not be silent.WE need to help the women of Iran fight against gender apartheid.This is about human rights!#SaharKhodayari https://t.co/UE4r071Niv
— Kosovare Asllani (@KosovareAsllani) September 10, 2019
Men från Sveriges nya utrikesminister Ann Linde är tonen betydligt mer försiktig. ”Den iranska fotbollssupportern Sahar Khodayaris tragiska död påminner om att kvinnor runt om i världen fortfarande saknar tillträde och lika rättigheter på många områden. Detta måste ändras” skriver Linde på Twitter.
Den iranska fotbollssupportern Sahar Khodayaris tragiska död påminner om att kvinnor runt om i världen fortfarande saknar tillträde och lika rättigheter på många områden. Detta måste ändras.
— Ann Linde (@AnnLinde) September 12, 2019
Utrikesministern, som tidigare kritiserats för att hon burit slöja under ett statsbesök i Iran, får hård kritik på Twitter.
Sahars ”tragiska död” är ett direkt resultat av de kvinnoförtryckande lagar som du upprätthåller genom att åka dit och ta på dig slöjan för att kunna sluta handelsavtal med en diktaturregim.
Diplomati betyder inte att man ska glömma sina egna värderingar och krypa för andra.
— Rebecca Amiri (@rebeccaamiri) September 12, 2019
Det är inte bra att späda ut detta med allmänt prat om "runt om i världen". När något så här förfärligt sker i Iran så måste reaktionen pekar på Iran, och inte diffust på världen. Vänliga hälsniingar,
— TorstenAkesson ?? (@TorstenAkesson) September 12, 2019
Har du ingen skam i kroppen överhuvudtaget?
Ett flagrant försök att flytta fokus från dina vänner i den kvinnoförtryckande diktaturen i Iran och hävda att ”så här är det minsann lite överallt”.— Michael Levandi (@mikelevandi) September 13, 2019
På Facebook är Hanif Bali djupt kritisk, och skriver bland annat att ”Sahars död är inte en ”påminnelse” om kvinnor generellt i världen Ann Linde (S) – det är en direkt konsekvens av den revolution du har valt att fira och den regim du har valt att stötta. Ynkligt.”
Nyheter Idag söker Utrikesminister Ann Linde för en kommentar.
Hej.
Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.
Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.
Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.
För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.