Ann Linde (S) sågas efter uttalande om iransk kvinna som brände sig till döds

Bild: Ministerie van Buitenlandse Zaken/Faksimil Twitter
  • Fredag 13 sep 2019 2019-09-13
E-post 1105

Sveriges nya utrikesminister Ann Linde får hård kritik efter att hon kommenterat en iransk kvinna som bränt sig till döds i protest mot regimen med att det ”påminner om att kvinnor runt om i världen fortfarande saknar tillträde och lika rättigheter på många områden”. 

Den 8 september dog Sahar Khodayari, en 29-årig iranska kvinna som en vecka tidigare satt eld på sig själv inför det iranska revolutionsgardet.

Läs även: När iransk hårdrock möter sharia – 12,5 års fängelse och spöstraff

Khodayari var fotbollssupporter, och hade gripits efter att hon försökt att ta sig in på fotbollsstadion utklädd till en man för att se sitt favoritlag Esteghlal FC.

Hon dömdes till 6 månaders fängelse av en Islamisk domstol, och satte eld på sig själv i protest. Hon avled en vecka senare på sjukhus, och hennes död har väckt reaktioner över hela världen.

Läs även: Margot Wallström skakade inte hand med Irans utrikesminister: ”Det gör vi aldrig”

FC Barcelona skrev att ”Fotboll är en sport för alla – män OCH kvinnor, och alla borde ha möjlighet att avnjuta den vackra sporten tillsammans på arenor” – en tydlig hänvisning till den iranska regimens könsapartheid.

Även Chelsea skrev ett liknande uttalande, och Amnesty och USA har kritiserat Iran för hennes död. De svenska fotbollsspelarna Hedvig Lindahl och Kosovare Asllani kräver att FIFA agerar mot den iranska regimen.

Men från Sveriges nya utrikesminister Ann Linde är tonen betydligt mer försiktig. ”Den iranska fotbollssupportern Sahar Khodayaris tragiska död påminner om att kvinnor runt om i världen fortfarande saknar tillträde och lika rättigheter på många områden. Detta måste ändras” skriver Linde på Twitter.

Utrikesministern, som tidigare kritiserats för att hon burit slöja under ett statsbesök i Iran, får hård kritik på Twitter.

På Facebook är Hanif Bali djupt kritisk, och skriver bland annat att ”Sahars död är inte en ”påminnelse” om kvinnor generellt i världen Ann Linde (S) – det är en direkt konsekvens av den revolution du har valt att fira och den regim du har valt att stötta. Ynkligt.”

Nyheter Idag söker Utrikesminister Ann Linde för en kommentar.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag