Annonsaktivisten Oxell rasar mot Bahnofs fräcka mejl – kräver lagstiftning för företag som inte lyder

  • Fredag 5 okt 2018 2018-10-05
E-post 272

Amanda Oxell, som grundat intresseorganisationen Annonsrådet, går till stenhård attack på internetleverantören Bahnhof i en debattartikel hos Resumé. Men när Oxell fick kritik av internetaktivisten Myra Åhbeck Öhrman svarade hon med att blockera Åhbeck Öhrman på Facebook – efter att hon skvallrat till en kritikers mamma. 

Bakgrunden är den jobbannons i form av en mem som Reklamombudsmannen fällde Bahnhof för samt att Bahnhof sedan nobbade Reklamombudsmannens inbjudan till ett möte.

Läs mer: Internetleverantören Bahnhof nobbar möte med Reklamombudsmannen: ”Puritaner”

Annonsaktivisten Amanda Oxell, som även titulerar sig som ”digital strateg”, skriver i sin debattartikel att Bahnhof uppenbarligen inte bryr sig om att man blivit fällda av Reklamombudsmannen.

Oxell slår också fast att Bahnhof objektifierar och sexualiserar kvinnor i reklam. Hon tror att Bahnhof gör det för att ”samla pluspoäng hos sin målgrupp”. Enligt Oxell består denna Bahnhofs målgrupp ”till största del av pojkar, killar och män som behöver supersnabbt internet och dessutom behöver vara säkra på att deras surfvanor förblir privata och inte kan begäras ut av myndigheter”.

För att stoppa Bahnhof och liknande företag krävs det lagstiftning tycker Oxell, som dock hävdar att hon för det mesta tror på att låta marknaden styra sig själv. Men när ett företag struntar i det Oxell anser vara jämställdhet, då har det passerat en gräns.

”Jag, som i mångt och mycket tror på att marknadskrafterna ska få sköta sitt, har helt enkelt fått nog av annonsörer som inte lyssnar. Som tycker att jämställdhet är trams”, skriver hon.

Nu kommer Oxell att inleda lobbyarbete för att genom ny lagstiftning komma åt företag som inte bryr sig, låter hon meddela.

”Jag kommer offentligt att börja arbeta för att få igenom lagstiftning där annonsörer som inte följer internationella handelskammarens regler kommer att dömas, bötfällas och få sina annonser nedplockade. Och många står med mig.

Time is up”, varnar Oxell.

Bahnhof svarar Oxell på Twitter: ”Amanda Oxell, du får resonera hur du vill kring jämställdhet, memes och Bahnhof som företag. Men vi kommer aldrig acceptera dina insinuationer om våra kunder. Du vet ingenting om dem, håll dig till fakta.”

Exklusivt för våra PLUS-medlemmar:

– Kommentaren som fick Oxell att skvallra till en mamma

– Sonen: ”Amanda beter sig som en 12-åring”

Bara på Nyheter Idag!

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag