Anställd hos polisen stal polisbil – avskedas ej

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 11 jul 2021 2021-07-11
E-post 808

SVERIGE En man som är anställd hos polisen godkänner strafföreläggande för att ha stulit en polisbil, rapporterar Dagens Juridik. Trots stölden får den polisanställde behålla jobbet.

Enligt Dagens Juridik är det en civil polisbil som den polisanställde mannen ska ha stulit.

Stölden upptäcktes strax innan julen 2020 då personal vid en gränskontroll lade märke till att en bil som hyrdes in av myndigheten saknades på parkeringen.

Nästa dag kom en anställd körandes i bilen. Han påstod sig ha använt den i tjänstebruk då han medverkat i en utbildning – något som senare visade sig vara osant.

Nekade först – erkände sen

Delgiven misstanke om brottet tillgrepp till fortskaffningsmedel blev den polisanställde mannen, enligt egen utsago, ”lite chockad”.

Till att börja med förnekade han brottet och uppgav att enbart använt bilen i tjänsten. Senare under förhöret ska han emellertid ha blivit illamående och enligt förhörsledaren blivit alldeles vit i ansiktet.

När förhöret med honom återupptogs en vecka senare erkände mannen brottet och sade sig vara ångerfull över händelsen. Han accepterade också ett strafföreläggande – så länge han inte blev avskedad från polisen – i vilket fall han sade sig vara redo att gå till domstol.

På begäran från Åklagarmyndigheten yttrade sig då polisens personalansvarsnämnd i ärendet. Deras bedömning löd att mannen inte skulle bli avskedad från polisen om han lagfördes för tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Strafföreläggandet landade i slutändan på 40 dagsböter och mannen kunde behålla jobbet.

Läs även: Polisman anmäld för att ha använt ”n-ordet”

Läs även: Åtal mot polis – förhandlade om tågrabatt i utbyte mot ”polisiär hjälp”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag