Antifascister gick till attack mot Fields bil – flera poliser säger att han blev skrämd

Foto: Twitter
Foto: Twitter
  • Tisdag 15 aug 2017 2017-08-15
E-post 2

USA Ett medvetet och utstuderat terrordåd utfört av en nazist eller resultatet av en uppskrämd nationalistisk demonstrant som hamnat med sin bil mitt bland antifascister. På internet har en alternativ förklaring till lördagens vansinnesdåd i Charlottesville i Virginia, USA, presenterats.

Republikanska toppolitiker som Ted Cruz och Marco Rubio tycks redan ha bestämt sig. 20-årige James Alex Fields Jr, som i lördags med sin bil mejade ned ett flertal antifascistiska motdemonstranter i Charlottesville i Virginia, är en terrorist och bör behandlas och åtalas som en sådan.

Under gårdagen ställdes Fields inför domstol anklagad för bland annat dråp och vållande till kroppsskada. Nyhetsbyrån AP har grävt ned sig i 20-åringens barndom med en pappa som tragiskt gick bort när han var nyfödd och en pojke som i de yngre tonåren tycks ha haft aggressionsproblem.

Men på internet, på olika forum och till och med bland journalister som citerar poliser, framträder en annan alternativ förklaring till lördagens händelser.

Tidningen The Hill skriver hur de antifascistiska motdemonstranterna under lördagen tågade genom stadens gator i triumf sedan undantagstillstånd utlysts och en planerad demonstration stoppats. Demonstrationen skulle ha hållits i protest mot att en staty av Robert E. Lee, general i sydstaternas armé under amerikanska inbördeskriget, ska tas bort från Charlottesville. Den blandade skaran av nationalister, vit makt-anhängare, högerextremister och andra missnöjda hade tvingats fly staden.

När tåget av antifascistiska demonstranter närmade sig korsningen mellan Water Street och Fourth Street fick de veta från de boende i området att de inte var önskade där. Tåget hörsammade uppmaningen och vek av in på en annan gata där flera bilister plötsligt hamnade mitt i folkmassan.

En av bilisterna på den gatan var James Alex Fields Jr. På flera videosekvenser ser man hur han kör i hög fart in i demonstranterna.

”Hursomhelst tror flera poliser här på stationen att killen som körde på folk inte hade ont uppsåt. De säger att föraren blev skrämd”, twittrade The Hills journalist på platsen Taylor Lorentz kort efter dådet.

Hon tog senare bort sin tweet.

Lorentz utsaga om stämningen i tåget spretar. Enligt hennes första vittnesmål blev hon själv misshandlad, slagen i ansiktet, och tvingades avbryta sin live-sändning. Detta trots att hon var där som journalist för en tidning som av de flesta betraktas som politiskt neutral.

Inget av det nämns emellertid i den artikel hon skrev senare samma dag. I den kan man läsa formuleringar som att ”några längst fram dansade och andra talade om att man drivit ’ut rasisterna från staden'”.

Vissa av videosekvenserna från dådet ger även de en annorlunda bild av demonstranterna. Flera av dem tycks beväpnade med baseballträn, påkar och andra tillhyggen och går i samband med dådet till attack mot Fields bil. Vissa i sociala medier påstår att demonstranterna attackerade Fields bil med tillhyggen och projektiler innan han körde in i folkmassan och att det var det som gjorde att han trampade på gasen – för att komma undan.

”De här vänsterfascisterna är idioter. De attackerar en bilförare – vad förväntar de sig? Bilföraren gjorde rätt. Han försvarade sig själv från de här terroristerna”, kommenterar en anonym person på Youtube.

Varning för scener som kan väcka obehag:

SE ÄVEN: 20-åring inför domstol för ”Alt right”-attentat i Charlottesville
SE ÄVEN: Marco Rubio och Ted Cruz: Det är ett vit makt-terrordåd

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag