Apple och Google går samman – för att stoppa stalking

En Apple AirTag. Foto: KKPCW / CC BY-SA 4.0
  • Måndag 8 maj 2023 2023-05-08
E-post 0

Apple AirTag och liknande spårare togs fram för att användare ska kunna hitta borttappade prylar. Men produkterna har även använts för dunklare syften, däribland stalking. Nu går techjättarna Apple och Google samman för att stoppa trenden.

– Bluetooth-spårare har skapat enorma fördelar för dess användare, men de ger också möjligheten till oönskad spårning, vilket kräver en branschövergripande handling för att lösa, säger Google-chefen David Burke i ett pressmeddelande.

AirTag har blivit en populär en produkt sedan den släpptes på marknaden 2021. Det tilltänkta användningsområdet är att fästa den på exempelvis nycklar eller andra viktiga föremål för att sedan kunna spåra dem med telefonen, ifall de skulle bli borttappade.

Men den har också visat sig användbar för mer tvivelaktiga syften. Bland annat har polisen rapporterat att den använts för stalking och oönskad spårning, rapporterar The Guardian.

I mars uppgav den brittiska realitystjärnan Montana Brown, 27, att en främling placerat en AirTag i hennes väska under en resa till Los Angeles, rapporterar Daily Mail. Och i ett fall i USA användes produkten dessutom för att spåra och sedan skjuta ihjäl en biltjuv.

Läs mer: Använde Apple AirTag för att spåra biltjuv – sköt sedan ihjäl honom

För att stoppa den oönskade spårningen har Apple börjat introducera nya funktioner. Däribland att en iPhone-användare varnas med notiser när en AirTag som inte kan kopplas till deras apparater följer med dem. Man har dessutom utvecklat en app för Android för att upptäcka oönskade spårare.

Apple och Google vill emellertid gå längre än så och sätta en ny industristandard som de menar ska hjälpa till med att stoppa oönskad spårning. Även telefontillverkaren Samsung har uttryckt stöd för samarbetet.

Techjättarna hoppas ha sjösatt en plan för detta mot slutet av året, skriver de i det gemensamma pressmeddelandet.

Läs även: Apple hotar censurera Twitter – sågas av DeSantis: ”Kommunistkinas vasall”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag