Apple hotar censurera Twitter – sågas av DeSantis: ”Kommunistkinas vasall”

DeSantis och Musk. Bild: Public Domain
  • Onsdag 30 nov 2022 2022-11-30
E-post 139

Apple hotar Twitter med att ta bort appen från deras App Store. Det meddelar Twitterägaren Elon Musk som även uppger att Apple har dragit ned deras annonsering på plattformen. Ron DeSantis, som av många tippas bli Republikanernas presidentkandidat 2024, kräver nu svar från teknikjätten.
– De använder deras auktoritet för att skydda CCP (kinesiska kommunistpartiet), medan de också försöker begränsa yttrandefriheten här i USA, säger DeSantis till Fox News.

Enligt Musk har Apple inte gett någon förklaring till varför de skulle ta bort Twitter från deras distributionsplattform.

I en annan tweet skriver Twitterägaren att Apple har näst intill slutat annonsera på plattformen och frågar sig om det är för att de ”hatar yttrandefrihet i Amerika”.

Han taggar även Apples vd Tim Cook i konversationen som dock ännu ej har svarat.

Läs även: Hundratals anställda lämnar – då skojar Musk om Twitters död

En som reagerar nyheten på är Floridas guvernör Ron DeSantis, som av många tippas kandidera som president för Republikanerna i valet 2024.

I en intervju med Fox News säger han att om Apple skulle göra verklighet av sina påstådda hot så måste den amerikanska kongressen svara.

Han anklagar också företaget för att agera ”vasall” åt det kinesiska kommunistpartiet (CCP) under de pågående protesterna mot landets drakoniska covidlagar.

— Du har folk i Kina som är engagerade i en ädel ansträngning att protestera mot vad som i grund och botten är ett leninistiskt styre. Vad gör Apple med det? De begränsar AirDrop-funktionen för demonstranterna, säger DeSantis till Fox News Tucker Carlson.

– Det här är kanske det mäktigaste företaget i hela världen, säkerligen ett av de mäktigaste företagen i amerikansk historia. I vissa avseenden har de mer makt än vissa regeringar. Och de använder deras auktoritet för att skydda CCP, medan de också försöker begränsa yttrandefriheten här i USA.

Apple har till Nyheter Idags kännedom ännu inte kommenterat Musks utspel.

Uppdatering:

Elon Musk har i efterhand meddelat att det hela rört sig om ett missförstånd och att Apples vd Tim Cook försäkrat honom om att de aldrig övervägde att utesluta Twitter från App Store.

Läs även: Biden rasar mot Musks Twitterköp: ”Spyr ur sig lögner”

Läs även: Iphone-arbetare slåss mot kinesisk polis: ”Ge oss betalt”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag