Arminas, 15, mördades för att han skyddade tjejkompis från trakasserier

Foto: Privat/Östra göinge kommun
  • Torsdag 14 jan 2016 2016-01-14
E-post 6512

INRIKES Den 15-årige pojken Arminas Pileckas som i måndags knivhögs till döds på Göingeskolan i Broby i Östra Göinge kommun uppges ha mördats för att han skyddat en tjejkompis från trakasserier. Det skriver Litauens största nyhetsportal lrytas.lt i en artikel.

Efter mordet har bland annat Expressen anklagat den döde litauiske 15-åringen för att vara en mobbare, uppgifter som kommer från den 14-årige mördarens föräldrar. Men det är något som Arminas föräldrar tillbakavisar. Enligt 15-åringens pappa hamnade hans son i bråk med en 14-årig flyktingpojke från Syrien innan jullovet efter att 14-åringen antastat en tjejkompis till Arminas.

– Svensk press skriver att Arminas mobbade honom, men det är inte sant. Arminas hamnade en gång i bråk med pojken i skolan, det var i slutet av december. Pojken tafsade på flickan, och vår son såg att pojken ofredade henne. Så han tog tag i tonåringen och de hamnade i bråk, berättar pappan för den litauiska tidningen.

Två olika ögonvittnen ska enligt Kvällspressen för polisen ha bekräftat pappans version av vad som hände och tillbakavisar anklagelserna om att Arminas var en mobbare.

Efter bråket svor 14-åringen att hämnas att Arminas stoppat honom. Att skolan kallade till föräldrasamtal tycks inte ha löst problemen och i måndags, första dagen på den nya terminen, tog 14-åringen ut sin ”hämnd”.

Arminas satt i skolans korridor när 14-åringen kom fram till honom, slet upp en kniv och högg honom i ryggen. Kniven tog i hjärtat och Arminas skadades så allvarligt att han senare avled av sina skador.

– Arminas satt bredvid en flicka som sprang iväg när hon såg vad som hade hänt och gömde sig på toaletten. Därifrån ringde hon efter hjälp, berättar Arminas mamma.

Arminas familj har bott och arbetat i Sverige i sex år. I en intervju för den baltiska nyhetsportalen Delfi luftar Arminas pappa kritik mot Sverige och det svenska debattklimatet.

I intervjun säger han att problem med flyktingar som begår brott tystas ned i Sverige och att svenskar är rädda för att tala öppet om vad som händer i samhället.

Familjen har inte bestämt sig än om de kommer vilja stanna kvar i Sverige eller inte efter mordet på Arminas. Just nu sörjer de att de aldrig mer får återse sin 15-årige pojke.

– Arminas var väldigt omtyckt på skolan. Han var vänskaplig, glad och en flitig pojke. Han hade massor av svenska vänner, berättar pappan.

Nyheter Idag har inför publiceringen av denna artikel sökt åklagare Pernilla Tallinger, som håller i förundersökningen, för en kommentar, men hon har befunnit sig på tjänsteresa hela dagen och inte gått att få tag på.

Se även:
15-åring knivmördad på skola i Skåne – Gärningsmannen är 14 år

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag