Arvet efter Eliasson: Polisen har inte kängor och skyddsvästar till alla

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 15 feb 2018 2018-02-15
E-post 648

SVERIGE Skyddsvästar, hörselskydd och kängor är viktig utrustning som polisen inte har tillräckligt med för att räcka till alla poliser.
– Det är värre än någonsin, säger huvudskyddsombudet Roger Östergren.

Snart slutar Dan Eliasson som rikspolischef och går över till att bli generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Han tillträdde som polischef 2014 och många, inklusive poliserna själva, är glada att han nu slutar.

Bland det som kan komma att smutsa ner hans redan svärtade eftermäle ytterligare är att poliser nu rapporteras sakna skyddsutrustning till alla i yttre tjänst. Enligt Svenska Dagbladet har det blivit allt svårare att fixa utrustning åt alla poliser som behöver det.

– Jag trodde att vi skulle komma ifrån det med den nya organisationen, men det är värre än någonsin, säger Roger Östergren, huvudskyddsombud för poliser i Region Stockholm, till SvD.

Svårt att veta vem som är ansvarig

– Vi är inne i en negativ spiral. Man hade hoppats att det skulle bli bättre, men vi saknar väldigt mycket grejer, säger Roger Östergren.

Det som saknas är bland annat skyddsvästar, hörselskydd och kängor – saker som krävs för att man ska kunna jobba på gatan. Men av någon anledning har myndigheten inte köpt in tillräckligt mycket av denna nödvändiga utrustning. Man återanvänder heller inte gammal utrustning.

– I min värld är det enkelt. En upphandling löper vanligtvis mellan två och fyra år. Man vet vad som gäller. Det borde plinga till i någons dator, säger Roger Östergren, som inte tror att polisens stora omorganisation har gjort saken bättre.

– Man vet inte riktigt vem som är ansvarig. Det tar tid att utreda vem som ska ha frågan, säger han.

Läs även: Hårda SD-kritiken mot Dan Eliasson: ”Kommer att förstöra MSB”

Läs även: Springare om poliskrisen: ”Det räcker inte att sparka den charlatanliknande pajasen Dan Eliasson”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag