Hårda SD-kritiken mot Dan Eliasson: ”Kommer att förstöra MSB”

Henrik Vinge. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 31 jan 2018 2018-01-31
E-post 1064

STOCKHOLM Nyheten om att Dan Eliasson slutar som rikspolischef väckte ingen större glädje när det stod klart att Eliasson fortsätter sin karriär som ny generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. – Dan Eliasson har varit en fullständig katastrof som myndighetschef, säger Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge till Nyheter Idag.

Avgående rikspolischef Dan Eliasson är en man som i princip dagligen möter hård kritik, inte minst för krisen inom svenskt polisväsende. Men kritiken bottnar inte bara i situationen inom polismyndigheten, utan även i Eliassons tidigare roller som chef för andra myndigheter. När det stod klart att Eliasson nu kommer sluta som rikspolischef meddelades samtidigt att han börjar på en ny myndighet, MSB.

Detta får några av Eliassons starkaste kritiker att reagera kraftigt. Nyheter Idag har talat med Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge för att höra hur tongångarna går.

– Äntligen kan Sveriges poliser pusta ut. Eliassons misskötsel av polismyndigheten har fått pågå alldeles för länge.

Enligt Vinge kan dagens besked tolkas försiktigt positivt vad gäller själva polismyndigheten.

– Låt oss hoppas att det utses en kompetens efterträdare som kan börja arbetet med att reda ut Eliassons haveri. Men det kommer att ta tid och det kommer inte att bli lätt.

”Eliasson har varit en fullständig katastrof”

Beskedet att Eliasson nu kommer bli chef över MSB oroar Henrik Vinge. Dels eftersom MSB är en viktig myndighet för Sverige i krislägen och dels eftersom Eliasson inte lyckats särskilt väl med någon av de myndigheter han tidigare varit chef över, resonerar Vinge.

– Dan Eliasson har varit en fullständig katastrof som myndighetschef, först hos Försäkringskassan och sedan hos Polisen. Finns det någonting som tyder på att han ska lyckas bättre hos MSB?

– Hur kan regeringen ha förtroende för Dan Eliasson? Jag känner en genuin oro över att han nu ska leda Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Allt talar för att han kommer att förstöra även den, precis som han gjorde med Försäkringskassan och Polisen.

Men Eliasson själv ser betydligt mer positivt på sin nya roll som chef över MSB. Det berättar han i ett pressmeddelande publicerat på polisens hemsida.

− Jag hade gärna fortsatt arbetet tillsammans med alla fantastiska polisanställda, men tycker också det ska bli mycket spännande att leda en ny verksamhet med ett samhällsviktigt uppdrag, säger Dan Eliasson.

Läs ocksåRikspolischefen om sin brottsliga bana: ”Det gick väl kanske inte så lätt för mig alla gånger”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag