Asylboende har HBTQ-certifierats: ”Första vi gjorde var att ta bort dam- och herrskyltarna”

Regnbågsflaggan vajjar utanför asylboendet. Foto: migrationsverket.se
  • Söndag 21 jun 2015 2015-06-21
E-post 241

SURAHAMMAR Nu meddelar Migrationsverket på sin hemsida att ett asylboende i Surahammar har HBTQ-certifierats. – Det första vi gjorde var att ta bort dam- och herrskyltarna på toaletterna. De är bara löjliga. Varför ska vi ha dem? säger Mari Anne Helgesdotter som samordnar arbetet med hbtq-certifieringen på Westsura Herrgård.

Det var den 17:e juni som Migrationsverket meddelade på sin hemsida att ett asylboende i Surahammar nu är HBTQ-certifierat. Totalt ska det finnas fyra asylboenden som är certifierade enligt HBTQ-normer och samtliga drivs av företaget Attendo. En av sakerna som förändras i och med certifieringen är hur personalen bemöter asylsökande, berättar Mari Anne Helgesdotter som samordnar arbetet med certifieringen på Westsura Herrgård.

– Vi ställer inte automatiskt samma frågor, vi säger inte: ”Vad heter din man?” eftersom vi inte förutsätter att alla är heterosexuella. Och nu kan vi fråga ”Vilket pronomen föredrar du?” – för några månader sedan tror jag inte att någon här skulle ta de orden i sin mun.

Tog bort dam- och herrskyltarna på toaletten

Det är inte bara hur personalen bemöter asylsökanden som har förändrats i och med den nya certifieringen. Det finns flera exempel på åtgärder som man vidtagit på boendet och ett av dem är att toaletterna numera är könsneutrala.

– Det första vi gjorde var att ta bort dam- och herrskyltarna på toaletterna. De är bara löjliga. Varför ska vi ha dem? frågar sig Helgesdotter.

Även färgsättningen av rummen har gjorts på ett sådant sätt att man inte låtit sig styras av vad som är maskulint eller feminint, står att läsa i nyheten på myndighetens hemsida. Istället har man fokuserat på vad personalen tycker är ”fint”. Även asylboendets bastu anpassas som ett led i certifieringen.

”Förut hade asylboendets bastu bara öppet för män och kvinnor, nu har den som av någon anledning vill basta själv möjlighet att göra det”, står att läsa på myndighetens hemsida.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag