Åtalet: Turades om att våldta tonårig flicka

Foto: Kat Jayne/Creative Commons
  • Tisdag 23 jun 2020 2020-06-23
E-post 2037

ENKÖPING En irakisk man i 20-årsåldern har åtalats för en grov våldtäkt mot en 17-årig flicka i Enköping. Åklagaren yrkar på att mannen utvisas, men det är oklart om ett sådant beslut kan verkställas.

Enligt åtalet var det någon gång mellan den 23 juni och den 21 juli 2018 som mannen våldtog flickan samtidigt som han höll fast henne. En annan okänd gärningsman ska också ha förgripit sig på henne vid samma tillfälle.

Åklagaren Thomas Forsberg skriver att brottet är att anse som grovt med tanke på flickans ålder, att flera gärningsmän var inblandade samt att hon ”befunnit sig på en för henne obekant plats tillsammans med ca åtta för henne okända män”.

Forsberg säger till Nyheter Idag att händelsen inträffade på en fest.

– Hon är i en lägenhet med personer som hon inte närmare känner på en för henne obekant plats. Hon blir kraftigt påverkad, går upp och lägger sig, somnar och vaknar av att en person genomför ett samlag med henne, och den personen misstänks vara den här åtalade personen, säger Forsberg.

– Efter att han så att säga är klar med sitt samlag så har en annan person direkt tagit vid. Man turas om att ligga med henne trots att hon inte vill. Hon säger nej och hon protesterar och så men blir fasthållen och kan inte värja sig.

Att det tog nära två år från att händelsen inträffade till att åtal väcktes förklarar Forsberg med resursbrist och svårigheter med att identifiera den misstänkte.

Mannen, som även åtalas för narkotikabrott och som tidigare dömts för misshandel, har i förhör sagt att han är oskyldig. Thomas Forsberg yrkar på att han utvisas från Sverige och förbjuds att återvända inom 15 år, men hur det blir med den saken är oklart.

Mannen har beviljats permanent uppehållstillstånd som flykting då han bedömdes ha en personlig hotbild mot sig i hemlandet – en hotbild som antas kvarstå.

”Migrationsverket bedömer därför att det föreligger sådant relativt hinder som avses i 12 kap 2 § utlänningslagen (2005:716) mot att verkställa en eventuell utvisning till Irak”, skriver myndigheten i sitt yttrande.

– Det kan ju påverka i den meningen att om det inte går att verkställa ett utvisningsyrkande, och om man inte heller tror att det kommer att kunna verkställas under överskådlig tid, så kan det ju ha betydelse för om rätten tycker att det finns skäl att besluta om utvisning, säger Thomas Forsberg.

Läs även: ”Så jag följer bara med in i mörkret, för kanske finns inte döden där”

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag