Att bränna EU-flaggan kan leda till fängelse i Tyskland – räknas som hatbrott

Foto: Flickr
  • Måndag 18 maj 2020 2020-05-18
E-post 265

TYSKLAND Att bränna EU-flaggan eller utländska flaggor offentligt blir straffbart i Tyskland. Brottet klassificeras som ett hatbrott och kan ge böter eller upp till tre års fängelse. Det rapporterar BBC och Deutsche Welle.

Att bränna den tyska flaggan offentligt är redan olagligt i Tyskland. Men när det gäller utländska flaggor har det varit mer oklart vad som gäller. Där har det prövats från fall till fall.

Den nya lagen som antogs i en omröstning i det tyska parlamentet på torsdagen gör i praktiken att den skillnaden nu försvinner. Dessutom inkluderas även EU-flaggan som ej tillåten att brännas.

Tidigare har både det tyska vänsterpartiet Die Linke och det tyska miljöpartiet Die Grünen varit skeptiska till den nya lagen. Till slut var det dock bara det nationalistiska Alternativ für Deutschland som röstade nej.

– EU är inte en stat. Därför borde inte dess flagga ha samma slags regler kring sig, har AfD:s Bernd Baumann tidigare sagt till DW.

Enligt BBC får inte heller EU:s hymn, Beethovens 9:a, skändas. Det är en uppgift som Nyheter Idag inte har kunnat bekräfta.

Den nya lagen antas i svallvågorna av att israeliska flaggor 2017 brändes vid Brandenburger Tor i Berlin av palestinska supportrar som protesterade mot att USA erkänt Jerusalem som Israels huvudstad (något Sverige vägrar att göra).

– Att bränna flaggor offentligt har inget att göra med fredliga protester, säger den tyska socialdemokratiska justitieministern Christine Lambrecht och menar att flaggbränningar sårar många människors känslor och rör upp ”hat, ilska och aggressioner”.

AfD har fördömt den nya lagen i ett uttalande och menar att det är en ”överdriven begränsning av yttrandefrihet och av artistiskt uttryck”

I Sverige avskaffades brottet skymfande av rikssymbol (flaggskändning) 1970.

Stöd Nyheter Idag

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag