Beslöjad väderuppläsare från SVT:s ”Halal-TV” skapar reaktioner på Twitter

Foto: Skärmdump
Foto: Skärmdump
  • Onsdag 12 jul 2017 2017-07-12
E-post

MEDIA Sveriges Televisions snart nio år gamla satsning ”Halal-TV” väcker uppståndelse på Twitter. Anledningen är den beslöjade väderuppläsaren som syntes i programmet.

Det var hösten 2008 som den statliga mediejätten ville satsa på TV för mer radikalt lagda muslimer genom Halal-TV som sändes i sju avsnitt innan det tvingades lägga ned. Halal är ett muslimskt begrepp som betyder att något är rätt och rent enligt den muslimska tron.

Tre beslöjade kvinnor, Khadiga El khabiry , Dalia Azzam Kassem och Cherin Awad, var programledare för TV-satsningen. En av dem, Cherin Awad, uppmärksammades för att hon öppet hävdade att det är rätt att stena ihjäl otrogna kvinnor, något som islams sharialagar påbjuder.

Satsningen fick kritik, även från människor med muslimsk bakgrund. En av de uttalade kritikerna var den sverigekurdiska författaren och journalisten Dilsa Demirbag-Sten.

”Kan vi förvänta oss kosher-tv ledd av tre ortodoxa judiska kvinnor, Livets ord-tv ledd av Ulf Ekman eller rent av Sd-tv med Jimmie Åkesson?”, frågade hon sig retoriskt i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Nu, nio år senare, har Halal-TV uppmärksammats av den brittiske konservative debattören och Youtubeprofilen Paul Joseph Watson. Anledningen är ett inslag i Halal-TV där Azzam Kassem agerar väderuppläsare iförd slöja.

”Väderprognos i Sverige vs väderprognos i Irak”, skriver han på Twitter i ett inlägg som väckt stor uppmärksamhet.

Många reagerar på att svensk TV visar upp beslöjade kvinnor i TV-rutan medan kvinnor i ett muslimskt arabland som Irak struntar i det muslimska klädesplagget när de står framför kameran.

Två andra klipp från väderuppläsare i Irak och Jordanien:

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag