Besökte exfrun på jobbet och knivhögg henne i konferensrummet

  • Onsdag 21 jul 2021 2021-07-21
E-post

GÖTEBORG Hon hade inte tagit exmakens hot helt på allvar trots att han det senaste året förändrats och börjat dricka mycket, och när han oanmält dök upp på hennes arbetsplats blev hon inte rädd. Men när hon sade att hon inte ville ta honom tillbaka drog han kniv och högg henne besinningslöst – ett hugg träffade i halsen. Nu döms han till tio års fängelse för mordförsök.
– Han högg mot mig igen och då fick jag tag i kniven, då fick jag ögonkontakt med honom. Då vaknade han till, jag sa ”snälla döda mig inte”, berättar exhustrun i förhör.

Ett par i 45-årsåldern hade varit gifta i omgångar över en 25-årsperiod innan det tog slut för gott för något år sedan. Mannen var både otrogen och svartsjuk, och även efter separationen var han kontrollerande. Efter en tid påstod kvinnan därför att hon hade träffat en ny kille i förhoppningen att han då skulle låta henne vara, men det fungerade inte.

För några månader sedan hade exmaken ringt och hotat med att döda henne och den nya kille han trodde att hon hade. Då gjorde hon en polisanmälan vilket fick honom att lugna ned sig en period – men hotelserna återkom. Exhustrun berättar i förhör att hon upplevdde honom som psykiskt sjuk och att han kunde förändras från en dag till en annan. Vid ett tillfälle skall han ha försökt begå självmord, men inte utan att först förvarna exhustrun som blev orolig och åkte hem till honom.

– Han försökte hänga sig. Jag tog ner honom och ringde ambulansen. Jag berättade att han inte mådde bra och de tog med honom, men han stannade bara en dag och sedan släppte de honom utan behandling, säger exhustrun i förhör.

I början av juni var hon på jobbet och pratade av en händelse med socialtjänsten angående hennes polisanmälan mot exmaken, när hon ser att han står utanför hennes kontor. Hon nämner detta för socialhandläggaren i telefonen och uppmanas då att inte vara ensam med honom. Hon kunde emellertid inte tänka sig att han skulle vara våldsam, i synnerhet inte på hennes arbetsplats, omgiven av kollegor.

Han sade till henne att han ville prata en sista gång innan han skulle resa till hemlandet. Hon ville inte störa sina kollegor, så hon ledde honom till en konferansrum.

Han eller ingen annan

Hon stängde dörren till konferensrummet eftersom hon kände att det var ett privat samtal. Hon frågade vad han ville, och han började då pressa henne att berätta vem hennes nye pojkvän var men hon sade att det inte angick honom. Han sade då att att han fortfarande älskade henne.

– Han sa att han ville ha mig tillbaka och jag sa att jag inte vill ha honom tillbaka, säger kvinnan i förhör.

Då svarar mannen lugnt att då skall han döda henne. Exhustrun beskriver honom som iskall – som en robot. Hon ville gå ut ur rummet men då tog han tag om hennes arm och gav henne en hård örfil som fick henne att ramla omkull.

– När jag faller till golvet försökte jag rädda mig. Jag skrek väldigt mycket. Jag skrek min kollegas namn, jag skrek hjälp. Jag kände att det inte hjälpte. Jag låg ner och han var ovanför mig. Jag tänkte att jag måste kämpa, berättar kvinnan i förhör.

Mannen drar kniv och huggen träffar i låret, bålen ocha armen, men kvinnan inser inte att hon blivit knivhuggen förrän hon träffas i halsen – en hårsmån från halspulsådern. Han försöker hugga henne i halsen en gång till men då får hon upp händerna och greppar tag om knivbladet. Samtidigt får hon för första gången under angreppet ögonkontakt med honom.

Då avbryter exmaken plötsligt angreppet, börjar gråta och springer ut i korridoren där han ringer 112 och säger att han har dödat sin fru. Två av kvinnans kollegor brottar sedan ned honom och håller honom kvar tills polis anländer.

Av ren tur var ingen av kvinnans skador livshotande.

Nu döms mannen till tio års fängelse för mordförsök och olaga hot. Själv nekar han till brott och uppger att han inte ens hade någon kniv med sig till mötet med exhustrun. Han kan dock inte förklara hur exhustruns skador uppkommit.

Läs även: Knivhögg exhustrun inför dagisbarn – döms till åtta års fängelse

Läs även: Man ställs inför rätta – försökte köra över exfrun och barnen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag