Biden innan Kabuls fall: ”Talibanerna är inte den nordvietnamesiska armén”

Bild: Gage Skidmore/CC BY-SA 2.0/Faksimil Twitter
  • Måndag 16 aug 2021 2021-08-16
E-post 594

KABUL I juli sade USA:s president Joe Biden att det fanns ”noll chans” att situationen i Afghanistan skulle likna Saigons fall 1975 som betraktas som USA:s värsta militära ögonblick. Men på söndagen evakuerades amerikanska och andra ambassader i panik när talibanerna oväntat snabbt erövrade Kabul. 

På söndagen erövrade talibanerna Kabul, och har därmed erövrat större delen av Afghanistan på rekordtid efter att USA dragit sig tillbaka från sin nära 20 år långa militära insats i landet som bedrivits tillsammans med ett stort antal länder inklusive Sverige.

Den talibanska offensiven inleddes den 1 maj i år, samtidigt som internationella styrkor började lämna Afghanistan. I början av augusti hade talibanerna erövrat stora delar av den afghanska landsbygden, och inledde en offensiv mot de afghanska provinshuvudstäderna.

På söndagen marscherade talibanerna in i landets huvudstad Kabul utan att möta större motstånd och utropade ”det islamiska emiratet Afghanistan”.

När Sovjetunionen lämnade Afghanistan i början av 1989 klarade den ryskstödda regimen lite över tre år innan Kabul föll för gerillan, medan den USA-stödda regimen i Sydvietnam höll ut i strax över två år efter att USA lämnar landet 1973, fram tills Nordvietnam erövrade Saigon år 1975.

Läs även: Familj åkte på semester till Afghanistan – sitter fast i Kabul: ”Känner oss ganska övergivna”

Den 8 juli i år sade USA:s president Joe Biden att det fanns ”noll chans” att situationen i Afghanistan skulle likna Saigons fall år 1975.

– Talibanerna är inte den nordvietnamesiska armén. De är inte i närheten av jämförbara i fråga om kapacitet. Det kommer inte att finnas några omständigheter där du ser människor flygas från taket på USA:s ambassad i Afghanistan. Det är inte jämförbart, sade Joe Biden enligt The Guardian.

På en fråga om ett talibansk maktövertagande i Afghanistan var oundvikligt svarade Biden ”nej, det är det inte”.

– Den afghanska styrkan är 300 000, välutrustad, lika välutrustad som vilken armé som helst. Och ett flygvapen. Mot ungefär 75 000 talibaner. Det är inte oundvikligt, sade Biden.

Afghanska personalen: ”De har blockerat våra mejladresser”

Flera ambassader i Afghanistan togs på sängen av den talibanska erövringen av Kabul på söndagen och inledde omedelbara evakueringar.

USA skickade in ytterligare 1 000 man för att hjälpa till att evakuera den amerikanska ambassaden flera dagar tidigare än man hade planerat, rapporterar CNN.

– Det som händer nu är fruktansvärt och ingen kunde tro att det skulle gå så fort. All utsänd personal kommer att vara ute senast i morgon. Migrationsverket har arbetat med att ta hem den lokalanställda personalen, sade Sveriges utrikesminister Ann Linde på söndag eftermiddag enligt Expressen.

På en pressträff på måndagen sade utrikesminister Ann Linde att den svenska ambassadpersonalen, totalt 19 personer, har evakuerats från Kabul.

– Evakueringen har skett med helikopter och flygplan till en amerikansk militärbas i Doha, Qatar, säger Ann Linde på måndagen.

Kvar i Kabul är lokalanställda afghaner, som skriver till Expressen att de inte kommer i kontakt med sina tidigare svenska arbetsgivare.

”Vi får inte veta vad som händer och de lämnade oss kvar på kontoret när vi arbetade. Vi har försökt att kontakta dem men de svarar inte på våra samtal och de har blockerat våra mejladresser”, skriver de och fortsätter:

”Så snälla skriv om oss, våra liv är i fara och Sverige bör lämna sitt byråkratisystem och prioritera våra liv före sina lagar”.

Läs även: Regeringen vägrar ge asyl åt afghanska tolkar – kan strida mot grundlagen menar Morgan Johansson (S)

På Kabuls flygplats utbröt kaos under evakueringen. En film visar hur afghaner försöker klamra sig fast på ett flygplan i rörelse.

En annan film uppges visa hur människor som bundit sig fast vid flygplanets hjul störtar ned till marken när planet har lyft.

Rysslands utrikesminister Zamir Kabulov sade på söndagen att landets ambassad i Kabul kommer att fortsätta sin verksamhet som vanligt.

– Ingen evakuering planeras, säger Kabulov till ryska nyhetsmedier, och tillägger att han är i direktkontakt med den ryska ambassaden i Kabul.

Enligt Kabulov ska Ryssland och flera andra länder ha fått garantier från talibanerna om att deras ambassader skulle vara säkra.

”Det här är uppenbarligen inte Saigon”

USA:s utrikesminister Antony Blinken sade till ABC på söndagen att Kabuls fall inte liknade Saigons.

– Det här är uppenbarligen inte Saigon. Vi gick in i Afghanistan för 20 år sedan med ett uppdrag, och det var att ta itu med de som angrepp oss elfte september, och det uppdraget har varit framgångsrikt, säger Blinken enligt The Guardian.

Det amerikanska tillbakadragandet inleddes den 1 maj efter ett avtal som USA:s dåvarande president Donald Trump slöt med talibanerna i februari 2020.

När avtalet undertecknades sade Donald Trump att de amerikanska trupperna dödat terrorister ”i tusental” under kriget i Afghanistan.

– Det är dags för någon annan att göra jobbet och det kommer att vara talibanerna, och det kan vara länderna runt omkring, sade Trump enligt BBC.

På lördagen, dagen innan Kabuls fall, gick Trump till hårt angrepp på sin efterträdare Joe Biden på grund av situationen i Afghanistan.

I ett inlägg på sin hemsida skriver Trump att ”Joe Biden gör fel varje gång i utrikespolitiken och många andra områden. Alla visste att han inte klarar trycket. Till och med Obamas försvarsminister, Robert Gates, har sagt det”, skriver Trump.

Enligt Trump har Biden ”sprungit ut ur Afghanistan istället för att följa planen som vår administration lämnade åt honom, en plan som skyddade vårt folk och vår egendom, och försäkrade att talibanerna inte skulle drömma om att ta vår ambassad eller skapa en bas för nya attacker mot Amerika”.

Trump menar att han med segern över IS ”skapat trovärdig avskräckning”, en avskräckning som är försvunnen i och med talibanernas snabba offensiv.

”Talibanerna har inte längre rädsla eller respekt för Amerika, eller Amerikas makt. Vilken skam det kommeratt vara när talibanerna reser sin flagga över Amerikas ambassad i Kabul. Detta är ett totalt misslyckande genom svaghet, inkompetens och fullständig strategisk brist på sammanhang”, skriver Trump.

Läs även: Mathiasson: Afghanistan är inte Sveriges ansvar

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag